Kombainid haukavad vilja

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Põllud kolletavad, kombainid mürisevad ja toonekured püsivad aeg-ajalt nokaga maast saaki korjates raskete masinate kannul – lõikus võib alata. «Koristusaeg on kurgedel ilus,» sõnas Tartu Agro kombainijuht Kalle Õunapuu.

Õunapuu sõitis kombainiga mööda 26 hektari suurust põldu, et kätte saada varajane oder, mis on valminud teraviljadest esimeste seas.

Kuigi paaris kohas on vihm ja tuul löönud vilja vastu maad, pidavat saak Õunapuu sõnul sellest hoolimata üsna hea tulema. «6,3 tonni hektari peale,» luges ta salongis asuvalt ekraanilt infot keskmise koguse odra kohta tol hetkel.

Tartu Agro agronoom Eino Härm ütles, et lõikus läks nende ettevõttes lahti umbes poolteist nädalat tagasi. Tema sõnul tundub saak praegu keskmiselt hea. «Vara veel enne lõppu öelda,» lisas ta.
Lõikus algas ka teiste teraviljakasvatajate põldudel.

«Täna läheb täie auruga lahti!» lausus OÜ Ojamaa talumees Juhan Ojamaa reedel. Tema sõnul saab teravili enam-vähem ühel ajal valmis, kuid esimesena hakatakse põllult rapsi koristama. Oder, hernes ja talinisu jäävad oma järge ootama.

Ojamaa sõnul oli mullu saak väga hea, kuid võib oodata, et päris sama saaki ei pruugi tänavu tulla. «Jääb natuke alla, aga kurta ei tohi,» ütles ta ja lisas, et mõnes kohas tegi saagile põud liiga.
Võrreldes mullusega on teravilja kokkuostu hind langenud Juhan Ojamaa sõnul umbes kolmandiku võrra. «Eesti põllumees elab siis hästi, kui Venemaal läheb halvasti,» lausus ta muiates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles