Turupood lollitas Tartu linnavalitsust

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grossi toidupood Tartus sadamaturu kõrval.
Grossi toidupood Tartus sadamaturu kõrval. Foto: Kristjan Teedema

Poolteist kuud tagasi avaturu kõrval kauplemist alustanud Grossi toidupood pole siiani suutnud korraldada taara vastuvõttu. Linnale visati puru silma, väites, et taarakioski valmimiseni täidab seda rolli Tasku Rimi.

Kõik kauplused, mille müügisaal on 200-ruutmeetrine või suurem, peavad kaupluse lahtioleku ajal võtma müügikohas või selle teenindusmaal vastu panditaarat. Firma OG Elektra majandatav pood Grossi Toidukaubad aadressil Soola 7 on 700-ruutmeetrine.

«Ei, meil ei saa taarat ära anda,» kinnitas eile Grossi poe müüjanna. Samas ei osanud ta öelda, kus saab tühje pudeleid loovutada. OG Elektra on lasknud oma partnerfirmal linnale teatada, et kuni oma taarakioski valmimiseni suunatakse taara Tasku Rimi taaraautomaati.

«Lisaks firmadevahelisele lepingule peab kaupluses olema viide, kus saab taarat ära anda,» kinnitas Tartu linnavalitsuse ettevõtluse osakonna juhataja Malle Blumenau.

Grossi Toidukaupade uksel ega kaupluses sees pole vähimatki viidet Tasku Rimile ega muudele võimalikele partneritele. Pealegi kehtib selline suunamise õigus pakendiseaduse järgi ainult kauplustele, kus müügipinda alla 200 ruutmeetri.

Tulekul väärteomenetlus

Linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna ettepanekul andis linnavalitsus Soola 7 kauplusele kasutusloa 12. juunil – samal päeval, kui kunded sinna juba ostlema tõttasid –, ehkki peale taarapunkti puudusid projektikohane jalgrattahoidla, vajalikud liiklusmärgid ja parkimiskohtade märgistus.

Puuduste kõrvaldamise tähtajaks seadis arhitektuuri ja ehituse osakond 10. juuli. Osakonna juhataja Andrus Mäesepp ütles, et kasutusloa andmine mööndustega on tavapärane praktika ning mingeid spetsiifilisi põhjendusi OG Elektra puhul ei esinenud.

Mäesepp ise loa ettevalmistamise juures ei viibinud, tema ametiaeg algaski just kasutusloa andmise päeval, 12. juunil. Küll teadis ta peast, et osakonna esimene kontakt OG Elektraga oli aprillis. Firma oli alustanud Soola 7 majas ehitustöid ehitusloata.

«Eile (kolmapäeval – toim) tegime paikvaatluse, fikseerisime olukorra ja saadame linnavalitsuse menetlusteenistusele akti väärteomenetluse alustamiseks,» lisas Mäesepp.

OG Elektra kaubandusjuht Üllar Lehesoo ütles eile hommikul esmalt, et tal pole samal päeval aega teemaga tegelda, sest on hõivatud järjekordse Grossi toidukaupluse avamisega Keilas. Telefonikõne lõpuks palus ta hiljem uuesti helistada, kuid pärastlõunal enam Tartu Postimehe kõnedele ei vastanud.

Mõistlik tähtaeg

Kauplemisloa saavad ettevõtjad siis, kui kohalik omavalitsus on teinud kande majandustegevuse registrisse. Kandega määratakse poe lahtiolekuaeg, sortiment ning muud kauplemistingimused.

Tartu linnavalitsuse ettevõtluse osakonna juhataja Malle Blumenau ütles, et tema sekkuda ei saa, sest taara vastuvõtu puudumist kande tegemise või tühistamisega siduda pole võimalik.

«Kasutusluba meie nõudma ei peagi,» märkis Blumenau. «Arvan, et üks kuu ajapikendust, mille linnavalitsus andis, on mõistlik aeg.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles