Hea meeskonnavaim viis Kolm Põrsakest tippu

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võistkond ja kaasa tulnud Junior Achievementi liikmed kandsid efektseid särke, mis jäid hästi meelde konkurentidele ja žüriile. Pildil vasakult Robin Saluoks, konsultant Madis Vodja, Maarja Liiv, Aksel Part ja Taavet Kutsar. Selja taha on peitu jäänud Thorny Valk.
Võistkond ja kaasa tulnud Junior Achievementi liikmed kandsid efektseid särke, mis jäid hästi meelde konkurentidele ja žüriile. Pildil vasakult Robin Saluoks, konsultant Madis Vodja, Maarja Liiv, Aksel Part ja Taavet Kutsar. Selja taha on peitu jäänud Thorny Valk. Foto: Karmo Kurvits

Tartu noorte õpilasfirma kasvas koolitoast välja. Eelmisel nädalal registreerisid Kolm Põrsakest end osaühinguna ning seejärel sõitsid Londonisse, kus värskelt pärisellu astunud ettevõte võitis Euroopa parima õpilasfirma tiitli.

«Kindlasti on see olnud suurepärane aasta,» rääkis firma tegevjuht Aksel Part tagasi vaadates. «Kohati uskumatu, aga tööd on ka tehtud korralikult.»

Kolme Treffneri gümnaasiumi õpilase – lisaks Pardile kuuluvad firmasse veel finantsjuht Robin Saluoks ja personalijuht Maarja Liiv – äriplaan oli korraldada teadusetendusi väikestele lastele. Kolm Põrsakest tuleb kohale näiteks sünnipäevapeole ja mitte ainult ei esine, vaid laseb ka lastel endil katsetesse sõrmed sisse pista.

Eesti õpilasfirmade konkursil kevadel kuulutati Kolm Põrsakest parimaks ning täpselt samamoodi arvati ka Londonis, kuhu tulid oma äriideid esitlema 35 Euroopa riigi noored.

Meeskonnatöö aitas
Eestis õpilasfirmade programmi pakkuva Junior Achieve­menti direktor Epp Vodja ei jõudnud Tartu noori ära kiita.

«Minu meelest olid nad täiuslik meeskond ja seda juba päris algusest saadik,» oli ta rahul. «Nad tegid väga head tööd ettevalmistamisel, väga head meeskonnatööd aasta läbi ja võistlemisest me ei räägigi, see oli täiesti täiuslik.»

Pärast siinset võitu tehti noortega ränka tööd, et neid Londonis võimalikult hästi välja pakkuda. Vodja rääkis, et välisvõistlustel näeb sageli seda, kuidas hea ideega firma ei oska oma tugevaid külgi rõhutada ja näidata ning seetõttu jääb konkurentsist välja. Sama juhtus ka mõnede Eesti firmadega võistlusel osalemise algusaegadel.

Praeguseks on aga olukord paranenud, arenenud on nii juhendajad kui juhendatavad. «Umbes kümme aastat oleme meie ka need, kelle peale konkurendid vaatavad alati pika pilguga,» rääkis Vodja.

Neli vooru
Firma liikmed ise jäid oma võidu ja võistluskogemusega loomulikult väga rahule. «See oli hästi lõbus. Raske ja väsitav ka muidugi, aga üldiselt ma väga nautisin seda,» ütles Aksel Part.

Neljaosalise võistluse esimene voor tehti juba kodus ära, see oli põhjalik aruanne firma senise tegevuse kohta.

Londonis tuli oma ettevõtet kohalviibijatele lavalt esitleda, siis n-ö laadaolukorras kõigile möödujatele oma toodet või teenust tutvustada ja lõpuks žüriiliikmetega omavahel kümmekond minutit vestelda.

Pardi sõnul olid närvid kõige rohkem pingul just enne lavale astumist. Kui see oli juba edukalt möödas, läksid järgmised voorud lihtsalt.

Oma meeskonna ühtsust demonstreeriti konkurentidele ja žüriile ühesuguste roosade särkidega, mida lisaks firma liikmetele kandsid ka kaasas olnud Junior Achievementi esindajad.

Firma areneb

Kuna võistlusele sai sõita viis inimest, siis käisid kolme põhiliikmega kaasas ka kaks töötajat, Thorny Valk ja Taavet Kutsar. Ettevõttel on praeguseks juba kolmteist töötajat, kes pakuvad teadusetendusi siin Tartus, aga juba ka Tallinnas ja Viljandis. Robin Saluoksa sõnul olid need kaks nimetatut end kõige paremast küljest näidanud.

Praegu on suurem seltskond Tartus, Tallinnas on kaks inimest ja Viljandis üks. Part kinnitas, et kindlasti on plaanis edaspidi laieneda ning otsida töötajaid ka teistest linnadest ning lisaks hakata pakkuma venekeelseid etendusi.

Seni on uusi töötajaid otsitud tutvuste ja soovituste kaudu ja sarnaselt firma asutajatega on nad õpilased. «Üritame võimalikult usaldusväärseid inimesi leida,» rääkis Part. Saluoks lisas, et juhtkonnatöö kõrvalt teevad nad ka ise võimaluse korral etendusi.

Kolme Põrsakese osaühinguna registreerimine oli noortele suur samm, kuid tulevikku ei pelga keegi. «Väga uhke tunne oli, et sai tehtud,» ütles Saluoks. «See on põnev, uus etapp,» nõustus ka Part.

Täistuuridel töötava firma kõrvalt tuleb ära lõpetada gümnaasium ning plaanis on ka edasi õppida. «Eks me läheme kõik ülikooli, aga arvame, et see on selline firma, mida saab teha ka ülikooli kõrvalt, see ei võta kogu aega ära,» lausus Part.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles