Sajad triatleedid saabuvad linna

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa triatloni sprindidistantsi karikaetapi peakorraldaja Ain-Alar Juhanson näitab tipptriatleetide stardipaika Emajõel. Pühapäevaks tuuakse sinna Atlantise-esine ujuvsild, millelt sportlased vette hüppavad.
Euroopa triatloni sprindidistantsi karikaetapi peakorraldaja Ain-Alar Juhanson näitab tipptriatleetide stardipaika Emajõel. Pühapäevaks tuuakse sinna Atlantise-esine ujuvsild, millelt sportlased vette hüppavad. Foto: Kristjan Teedema

Mullu Tartus esimest korda korraldatud linnatriatlon jättis rahvusvahelisele triatloniliidule (ITU) hea mulje. Tänavu anti klubile Trismile õigus korraldada juba Euroopa karikaetapp triatloni sprindidistantsil.

Laupäeval ja pühapäeval saab Tartu kesklinnas näha võistlemas triatleete 29 riigist. Kaugemad tulijad on pärit näiteks Uus-Meremaalt, Austraaliast, Keeniast ja Kolumbiast. Suure koondisega tulevad starti venelased, kes on juba Eestis ja harjutavad Otepääl, märkis triatloninädalavahetuse peakorraldaja Ain-Alar Juhanson.

Välismaiste võistlejate kõrval lähevad starti kodumaised triatlonitipud, aga ka harrastajad ja lapsed. Nädala keskel oli end triatlonile kirja pannud üle 600 sportija. Korraldajate hinnangul läheb starti kuni 750 triatleeti.

Suured kulud

Et samal ajal peetakse Saksamaal Hamburgis triatloni maailmakarikaetapp, siis ei näe me Tartus tõenäoliselt selle ala kõrgemaid tippe. Küll aga sõidab siia hulk noori, U23-klassi maailmanimesid, kellest paljud loodavad saada väärtuslikke karikaetapipunkte. Nende punktide alusel selguvad tulevikus olümpiamängudele pääsejad, rääkis triatloniklubi Tri­smile tegevjuht Margus Püvi.

Taotluse sprindi Euroopa karikaetapi korraldamiseks tegid eestlased juba kaks aastat tagasi. Järgnes hulk tehnilisi täpsustusi ning lõplikult andis ITU tartlastele loa MK-etappi korraldada mullusuvise esimese linnatriatloni põhjal.

Suurvõistlustega kaasnevad kulud on triatloniklubile üüratud. Ainuüksi väikseim auhinnafond peab olema 12 750 eurot. Maailmakarikaetapi puhul oleksid nõuded veelgi suuremad. Siis tuleks välja panna juba vähemalt 60 000 eurot, tõi Juhanson näite.

Lisaks auhinnarahale tuleb maksta nii liikluse sulgemise kui ka kümnete teiste korraldamisega kaasnevate asjade eest.

Alguses vastuvoolu

Harrastajate võistlus algab  500-meetrise ujumisdistantsiga Kalevipoja kuju juurest ja viib allavoolu turuhooneni. Tipptriatleetidel tuleb ujuda Dorpati juurest vastuvoolu Kaarsillani, teha seal tagasipööre ning kroolida turuhoone juurde. Ujumismaa pikkus on 750 meetrit, mis on tipp­triatleetide sprindidistants.

ITU nõude järgi peab korraldaja tagama kõigile võistlejaile võrdsed võimalused. Et ujumine algab hüppega vette, paigaldavad korraldajad Emajõele vooluga risti asetseva pika ujuvsilla. Igamehetriatloni start antakse aga veest.

Turuhoone juures saavad sportlased tulla veest välja ning joosta vahetusalasse Vabaduse puiesteel. Harrastajate ja võistkondade rattasõit suundub linnast välja, mööda Narva maanteed Aovere ristmikuni ja tagasi. Tipud pedaalivad aga kesklinna tänavail, kus on ette valmistatud viiekilomeetrine ring. Nii harrastajad kui ka eliitvõistlejad sõidavad 20 kilomeetrit.

Viis kilomeetrit pikk jooksudistants on eliitsportlastele samuti kesklinnas, Vabaduse puiesteel ja Laial tänaval. «Kellest liidrid ringiga mööduvad, selle võtavad kohtunikud rajalt maha,» täpsustas Juhanson. Harrastajad suunduvad pärast Vabaduse puiesteel ja Narva maanteel jooksmist Annelinna, tehes tiiru ümber Anne kanali.

Võistlusteks ja Eesti triatloni 30. aastapäevaks üllitas Tri­smile esimese triatloniajakirja, mis kingitakse osalejatele.


Tartu triatloni stardid

Laupäeval

• Kl 10 igamehetriatlon.

• Kl 12.30 lastetriatlon.

• Kl 15 eliitvõistlejate triatlon.

Pühapäeval

• Kl 12 Euroopa karikavõistlused naistele, kl 16 meestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles