Kohvikust võib küsida tasuta kraanivett

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Margus Ansu

Tartu kesklinna kohvikutes tavalist kraanivett menüüst ei leia. Tasulise filtreeritud või lisanditega vee asemel saab siiski mitmes kohas soovi korral tellida toidu kõrvale tasuta kraanivett.

Suudlevate Tudengite menüüs pakutakse Vichy pudelivett hinnaga 1,3 eurot pool liitrit. Samuti saab tellida poolteist liitrit kannuvett sidruni ja jääga, hind on sel juhul 1,4 eurot.

Tegevjuhi Artjom Suvo­­rovi sõnul sisaldab kannuvesi kraanivett, mis on voolanud läbi puhastava filtri. Tema sõnul saab klient ka toidu kõrvale tellida tasuta kraanivett, kuigi seda menüüs kirjas ei ole.

Meat Marketi teenindaja Olger Jaaniste lausus, et nende kohvikus tuuakse kliendile soovi korral tasuta kraanivett. Menüüst leiab 0,33-liitrise Vichy vee hinnaga 1,3 eurot ja mineraalvee Perrier, mille hind on kõrgem, küündides kahe ja poole euroni.

Jagatakse lahkelt

Vein ja Vine kohviku menüüst leiab vaid mullivee – 0,33 liitrit hinnaga 2 eurot. Kraanivett saab aga tasuta nii palju, kui janu kustutamiseks kulub. Vein ja Vine juhatuse liige Assar Jõgar sõnas, et kohvikusse seltskonnaga istuma tulles võib letilt võtta ka kannuga tasuta vett: «Kann on leti peal, kui kann leti pealt ära läheb, paneme uue.»

Kuumal suvepäeval pannakse vette ka jääd, kui klient soovib.

Jõgar lausus, et ta ei mõista, miks kraanivee eest raha küsitakse. «See on rumalus minu arvates, ei, ahnus on see asi, kui sa kraanivee eest küsid raha.» Tema sõnul on elementaarne, et janusele inimesele vett antakse ja seda isegi siis, kui tegu pole kliendiga.

«Kui ise olen kusagil janune ja ei ole tõesti umbes euro viitkümmend taskus vedelemas, siis ma loodan, et ma saan ka lonksukese kraanivett,» sõnas ta.

Vesi maksab

Kohvikus Lõvisüdamed pakutakse teenindaja Marilii Ehte sõnul tasuta kraanivett sidruniga vaid päevaprae kõrvale. Muul juhul saab filtreerimata kraanivett liitrises veekannus jääkuubikute ja sidruniga ja see läheb maksma kaks eurot.

Menüü järgi saab osta mulliga või mullita Bonaqua pudelivett, mille hind on 1,3 eurot.

Kohviku Pahad Poisid haldusjuht Jaanus Suits ütles, et nemad tasuta kraanivett toidu kõrvale ei võimalda.

Nende pakutav kraanivesi lastakse läbi filtreeriva ja jahutava masina, mis vajaduse korral ka vett gaseerib. 0,25 liitrit sellist vett maksab pool eurot ja kui soovi on, lisatakse sellele jääd või sidrunit. Menüüst saab tellida ka pudelivett.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles