Kunstikogu jäi kinkimata ja laulatus lükkub edasi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Miilius.
Mati Miilius. Foto: Kristjan Teedema

Juunis kirjutas Tartu Postimees, et kunstikoguja Matti Milius esitab Tartu linna päeval, 29. juunil Tartu linnapeale juriidiliselt vormistatud lepingu, millega ta kingib oma kunstikogu Tartule.

Praeguseni ei ole hiigelsuur kollektsioon omanikku vahetanud. Miks?

«Ma ei kinkinud selle pärast, et ma tulin ühel öösel geniaalsele ideele,» ütles Matti Milius. «Nimelt ma otsustasin, et ma asutan koos linnavalitsuse ja aktsiaseltsiga Big Bank Balti mere riikide kunsti investeerimise fondi Miliuseum.»

Fondi põhikapitaliks pakub Milius oma kunstikogu. Miliuseum on ühtlasi muuseum, mis hakkab eksponeerima tema suure kollektsiooni kunstiteoseid.

Sealsamas Tartu Postimehe reportaažis 14. juunil oli kirjas, et 14. septembril on Pirita kloostri kabelis Miliuse laulatus.

Kas see ikka toimub? Ehk on mõnel ööl tulnud sellegi kohta geniaalne idee? «Laulatus ei toimu 14. septembril, vaid toimub 8. märtsil 2017,» ütles Milius.

Reporteri ja kunstikoguja vestluse juures viibis Renna Ali, keda Matti Milius nimetab oma mõrsjaks ja kes töötab Lahtis vanuritega.

«Matti ei ole küps abielluma,» ütles Ali. «Aga sellele peaks mõtlema enne, kui minna kirikus laulatuse aega broneerima või üleüldse teha abieluettepanekut.»

Miliuseumi mõte Renna Alile meeldib. «Olen olnud selle innukas toetaja,» ütles ta. «Olen mõne aja töötanud praktikandina Suomen Soti­­lasmusiikkimuseos, see on militaarse muusika muuseum Lahtis, mis rajati talgutööga, ilma rahastuseta. Ma ei näe põhjust, miks Eestis ei saaks Mi­­liuseumi rajada.»

Sealsamas lehes oli kirjas, et 13. augustil tähistab Milius ülikooli raamatukogu pursk­kaevu juures kevadel 1982 toimunud suplus-performance’i aastapäeva. Kas see ikka tuleb? «Toimub,» ütles Milius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles