Stuudioidee andis teismeline tütar

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Gillberg veeretab garderoobist puutäie laste moerõivaid. Kuigi pildil on ta koos koera Bellaga, on Catano stuudio nimi seotud siiski kassiga (cat – inglise keeles kass). Gillberg peab end loomult inimeseks, kes kõnnib omapead ja käitub intuitiivselt.
Kristel Gillberg veeretab garderoobist puutäie laste moerõivaid. Kuigi pildil on ta koos koera Bellaga, on Catano stuudio nimi seotud siiski kassiga (cat – inglise keeles kass). Gillberg peab end loomult inimeseks, kes kõnnib omapead ja käitub intuitiivselt. Foto: Margus Ansu

Tartus sündinud Kristel Gillberg, kes oma Soome juurte tõttu siit 23 aasta eest lahkus, on Tartus tagasi ning avanud siin stuudio, kuhu loodab meelitada teismelisi lapsi tähtpäevi pidama.

Stuudio asub Tartus Küütri tänaval, kannab nime Catano ning selle saamisloos on oluline osa Kristel Gillbergi 11-aastasel tütrel Sophia-Loreinil. Nimelt oli tütar eelmisel sügisel kimpus just sellega, kuhu kutsuda sõbrad sünnipäevapeoks ning millega seal nende meelt lahutada.

Gillberg meenutas, et algul kaalusid nad koos üht batuudikeskust, siis aga valisid strateegilise laserimängu pidamise koha, aga märkasid, et mitte kõik külalised ei olnud õnnelikud.

«Minu lapsele see sobis, temaga ei olnud muret. Aga ma märkasin, et üks tüdruk, vaeseke, istus täitsa üksipäini seal. Mul jäi paha tunne sellest,» rääkis ta. «Mõtlesin, et oleksin võinud neile hoopis midagi harivat korraldada. See ongi Catano stuudio sünni ajend. Ja kõik siin on mul oma lapse soovituste järgi tehtud.»

Õpetada eluks vajalikku

«Kõigepealt – Sophia on mul ju üks hilbuhull,» jätkas ta.  Niisiis on stuudios kostüümiladu koos parukate, aksessuaaride ja meigilauaga. Gillberg rääkis, et selle kõige varjus saab ju õpetada, mis on tegelikult loomulik ja ilus.

«Kui juba mu 11-aastane tütar tahab kangesti ripsmetušši kasutada ja me kakleme selle pärast iga päev, siis oleks ehk targem teda hoopis juhendada,» kõneles naine. «Et kuidas sobib tänavale minna ja kuidas mitte ning mida näonaha eest hoolitsemine üldse tähendab.»

Gillberg hoolib tervislikust toitumisest ja õpetab seda ka tütrele. Stuudioski pakub ta välja kerge kokkamiskursuse. Et millistest marjadest smuutisid segada, millest salatit teha ning kuidas küpsetada näiteks Soomes populaarset pannu­kakku’t, mis on lihtne ahjukook ja maitseb alati kõikidele lastele.

Ka võib sünnipäev stuudios mööduda käsitööd tehes ja ehteid valmistades.

Küsimusele, mida poisid teha saaksid, vastas Gillberg, et vähemalt Soomes ei ole poiste ja tüdrukute tegemistel nii suurt vahet kui Eestis. Ka poisid kok­kavad hea meelega ning huvituvad jumestamisest ja ehtimisestki, kuna kõik on kuulnud sellest, et kõige paremad juuksurid, meikarid ja kokad on mehed.

Stuudiost ei puudu aga ka video- ja Wii mängud ning Gill­berg teab, et see on kindla peale minek. Samuti on seal vanamoodne plaadimasin ehk juke­box.

Üks teemapakk kannab pealkirja «Kaameraga südalinnas». See tähendab, et jalutuskäik võetakse ette koos täiskasvanud juhendajaga, kes jagab näpunäiteid, kuidas telefoni või väikese fotokaameraga ümber käia ja mida pildistada. Pärast vaadatakse fotosaak arvutis üle ja sellest võib sündida näitus. Stuudioseinad annavad selleks võimaluse.

Gillberg on nõus, et vaevalt ta pakub oma stuudios nüüd midagi sellist, mida Tartus kusagilt mujalt ei saa. Aga tema eesmärk on, et teismelised võiksid rohkem ilu märgata. Ta ütles, et saab aru küll, et tänapäeval võivad lapsed kõike öelda ja teha ning et vabadust on palju ja enesekindlus on tähtis asi.

«Aga kui ma neid teismelisi Soomes tänaval vaatan ja kuulan, siis ausalt öeldes, kõrvakuulmine läheb ära sellest. Keegi võiks ka ilu õpetada. Eestis olukord nii hull küll ei ole,» rääkis Gillberg tõsinedes.

Mida arvab laps

12-aastane Laura Pau, kes ei olnud Catano stuudiost veel midagi kuulnud, aga on ühe sünnipäeva oma elus kodust väljas juba pidanud – see oli batuudikeskuses –, ütles, et edaspidi sooviks ta midagi muud kui batuudikeskust. Moe- ja jumestusteema teda ta sõnul eriti ei paelu, ehted ka mitte, aga kunstiteema laiemalt küll ning kokkamine samuti.

Ta lisas, et söögitegemisest huvituvad poisid kindlasti ning igasugused video- ja Wii mängud meeldivad kõikidele. Mis fotokaameraga jalutuskäiku puutub, siis see meeldiks talle ka.

Kristel Gillberg märkis aga, et kuigi tema stuudio on sündinud eelkõige teismeliste peale mõeldes, pakub ta vabadel aegadel õdusat koosviibimiskohta täiskasvanutelegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles