Turujutt: maitse maksab kurgist enam

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgid
Kurgid Foto: Toomas Huik

Memm seob parasjagu leti taga kimpu kuue lehega kidurat mustasõstraoksakest ja tilli. «See on pühapäevaturulistele, kes ise ei tea, mida purki panema peab,» seletab memm. Ise pajatab muheledes juurde, et tema ei pea mustasõstrapõõsast enam ammu marjade pärast. Nädala-paari pärast on põõsas päris paljas, sest lehed on kõik turul kurgiteolistele kalli raha eest maha müüdud.

Hapukurgiteo tarvis on kõik tarvilik saadaval. Kõige kallim kraam kurgipurgis pole sugugi mitte kurk ise. Mustasõstralehed, tilli ja mulluse küüslaugu saab pea muidu kätte, kuid kõige kallimaks osutub ilmselt mädarõigas. Pöidlasuuruse jupi eest tahab müüja kaks eurot, nädalavahetusel kolm.

Silme ette kerkib mälestus aianurgast, kust lapsepõlves pidin seda nõmeda kohustuse pärast umbrohu pähe välja kitkuma. Ja nüüd maksab see hingehinda.

Nendin mokaotsast müüjale, et krooniajal sai viieteistkümne krooni eest pea kilo seda umbrohu moodi juurikat. Müüja vastab nipsakalt, et kas sa ka tead, kui palju selle «umbrohu» maa seest välja juurimine vaeva võtab. Tean küll, poetan alandlikult. On jah raske, pean nõustuma. Aga teha pole midagi, sest kurki ikka mädarõikata purki ei pane.

Otsin kaks eurot lagedale, samamoodi nagu kaks perenaist, kes minu järel, kurgid näpu otsas, läbematult sama kraami ostma asuvad.

Kõrvalleti kukeseene- ja mustikamüüjad kiikavad kadeda pilguga seda soolaveele maitse andmise müüki. Nende kauplemine kiratseb nädala keskel. Aga küll tuleb nädalavahetus ja siis saab kõik müüdud. Ka see värske hapukurk, mis sai teisipäeval soola pandud. Eile maksis see kolm eurot, laupäeval võib ehk korraks nelja peale tagasi tõsta. Küll läheb!


Harilik purk kurki

• Ühte kolmeliitrisesse purki mahub natuke üle kilo kurki. Mida väiksemad kurgid, seda rohkem mahub.

• Kurgitegu käib nii: võta umbes 1,3 kg kurke, pese puhtaks. Pese puhtaks purgid ja lao ritta.

• Pane purgi põhja tunde järgi tilli, mustasõstralehti, paar küünt küüslauku ja mädarõigast.

• Lao vahele kiht kurke (püstipidi mahuvad paremini) ning lisa siis samasugune kiht tilli ja mustasõstralehti.

• Keeda paras hulk vett, liitri kohta lisa 2 spl soola. Jahuta vedelik maha.

• Jahtunud vedelik kalla kurkidega täidetud purkidesse ja jäta sooja kohta paariks päevaks seisma.

• Kolme päeva pärast keeda purkides olev vedelik läbi ning kalla uuesti kurkidele peale. Kaaneta purgid ja lase talvel hea maitsta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles