Lugeja kiri: märgade kirjade saladus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sain 31. mail kolm suurt (A4) kirja Austraaliast Syd­neyst. Postitatud olid need 20. mail. Iga ümbrik kaalus 250 grammi (kahes ümbrikus 40 lehte, kolmandas 39 lehte, ümbrikud nummerdatud).

Kõik kolm ümbrikku on täiesti räbaldunud, servad lahti, neist ümbrikul nr 1 on üks pikem serv täies pikkuses lahti. Nr 1 kirja tagaküljel on Tartus lisatud lipik nimekirjaga, milles märgitud, et saabunud 31.05. 2013 rebenenult, ning postitöötleja allkiri ja pitser. Kas seda märget «rebenenult» saabunud oleks ehk ka veidi kohendada võinud (sest see oli ju rohkem kui rebenenud, lausa puruks!).

Kõigi ümbrike sisu on saanud mingil määral märjaks! Eriti on vett saanud kiri nr 1 (paberi kuivamise krobelised jäljed). Selle ümbriku esiküljel on tugevad veejäljed ja vesi on ümbriku pinda kohati kollaseks värvinud. Mis veevärgist küll need kirjad läbi käisid? Ka varem olen saanud märjaks saanud kirju. Tuttavadki on kurtnud sedasama.

Miks saavad kirjad märjaks?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles