Soisest alast Amme jõe kaldal saab rannapark

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Emajõe Jõeriik juht Viktor Nukka näitab puhastamisele minevat kanalit, mis saab ehituse käigus laiem ja sügavam.
SA Emajõe Jõeriik juht Viktor Nukka näitab puhastamisele minevat kanalit, mis saab ehituse käigus laiem ja sügavam. Foto: Margus Ansu

Amme jõe madalad ja enamjaolt võsastunud kaldad meelitavad üksnes kalamehi. Vasula aleviku külje all valmib jõe ääres aga ajaveetmiskoht, kus leiavad tegevust ka teised.

Ligi nelja hektari suuruse kevaditi tihti vee alla jääva ala laseb sihtasutus Emajõe Jõeriik võsast ja rohust puhastada ning maapinda tõsta, et rajada sinna veepark-puhkeala. Plaanis on taasavada vanu jõesänge ja nõukogude ajal kaevatud kuivenduskanaleid.

Ühte kanalisse tuleb ligikaudu 1000-ruutmeetrine tiik ning selle äärde väike liivarand, et soovijad saaksid päevitada-ujuda. Tiigi kaldale kerkib aga paadisild, kust kanuusid ja sõudepaate vette lasta ning minna Amme jõele.

Jõeäärse ala madalamatesse kohtadesse ehitatakse sillakesed. Valmivad teerajad, mis viivad rajatava platsi neisse paigusse, kuhu paigaldatakse piknikulauad.

Korraga mitmes kohas

Kokkuvõtvalt tahaks valmis saada ilusa ajaveetmiskoha, rääkis sihtasutuse Emajõe Jõeriik juhatuse liige Viktor Nukka, kelle eestvõttel valmivad Tartumaal lähiajal mitmed veega seotud objektid.

Vasula puhkeala rajamiseks on riigihange tehtud ning kui keegi selle tulemusi ei vaidlusta, läheb ehitus käima. Nagu vesiehitistega ikka, tuleb pärast kaevetöid oodata ja lasta pinnasel vajuda. Hiljemalt sügisel on näha, kas pinnas vajab veel tahenemist või võib juba vajaliku inventari paika panna ning kogu objekti Tartu vallale üle anda.

Nii selle kui teiste ehituste rahastamiseks algatati koos lätlastega ühine projekt Riverways, millele õnnestus hankida euroraha. Samal ajal Vasula omaga on töös ka teised Riverwaysi projektid. Peagi valmib paadisadam Puhja vallas Rekul. Käimas on randumiskoha projekteerimine Mäksa valda. Tartus ootab ehituse algust rannaala Vana-Ihastes, kuid esmalt tuleb valmis saada Sõpruse sadam.

Veel on tulemas ujuvsildadega paadihoiuala Käreverre vanast sillast ülesvoolu ning Kallastele samalaadne puhkeala kui Vasulasse.

Venemaa on näha

Nukka kinnitusel püüab sihtasutus projekteerimis-, ehitus- ja inventarihankeid teha ühes rütmis, et kõik vajalik saaks korraga valmis. Aega kõige kordasaamiseks pole jäänud enam palju, sest siseministeeriumi hallatav projekt lõpeb tuleva aasta detsembriks.

Nii algabki Vasulas ja Kallastel ehitus enam-vähem samal ajal. Lisaks piknikupinkidele ja grillialustele kerkib Kallastele ka vaatetorn, kuhu paigaldatava pikksilma abil saab selge ilmaga silmitseda üle järve asuvat Venemaa Oudova linna, rääkis Nukka.

Ainsa ohuna, mis võib plaane segada, näeb Nukka hangete vaidlustamist. Kui tähtaeg 2014. aasta detsembris läbi saab, pole ettenähtud rahasummasid enam võimalik kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles