Menüüst tellides tuleb varuda kannatust

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja platsi toidukohtades lõunatamine on populaarne nii Tartu linnarahva kui ka turistide seas.
Raekoja platsi toidukohtades lõunatamine on populaarne nii Tartu linnarahva kui ka turistide seas. Foto: Margus Ansu

Pikk toiduootamine paneb õhtustel kohvikukülastajatel kõhu korisema. Varasematel aastatel on Tartu Postimees juhtinud tähelepanu pikkadele päevaprae ooteaegadele raeplatsi söögikohtades, sel suvel tuleb kannatust varuda hoopis õhtusöögiks.

Mõni nädal tagasi käis seltskond tartlasi õhtust söömas Pahades Poistes. Pubi oli puupüsti täis ning selle järgi võis arvata, et söögiga läheb kaua aega.

Joogid tõi ettekandjapreili lauda 15 minutiga, kuid andis teada, et toitu tuleb oodata vähemalt pool tundi. Poolest tunnist sai tund. Selleks ajaks, kui kooresed kanapastad lauda jõudsid, oli seltskond lubanud isekeskis juba kümme korda ära minna. Kohale jäädi viisakusest, aga ka trotsist.

Tartu Postimehele on viimastel nädalatel laekunud lugejatelt kaebusi pikkade ootamiste üle Raekoja platsi söögikohtades. Seda nii lõunasel kui ka õhtusel ajal.

Seetõttu otsustasid Tartu Postimehe reporterid ise järele proovida, kuidas on lood ooteaegadega. Läinud nädala alguses sai lõunapausi ajal käidud raeplatsi söögikohtades päevapraadi söömas, et näha, kui kiiresti toidu kätte saab.

Teenindus kiire

Pahades Poistes lõunatas möödunud esmaspäeval üpris vähe inimesi – vaid mõne laudkonnaga tänavakohvik andis lootust prae kiirelt kätte saada. Kõigest paari minutiga oli viisakas ja asjalik teenindaja valmis tellimust vastu võtma.

Samal ajal sai Tartu Postimehe veebireporter Risto Mets Ristiisas lõunatades tellimuse tehtud samuti paari minutiga. Reporter Marju Himma istus keskpäevase lõunatipptunni ajal kohvikus Truffe ühte viimastest vabadest laudadest. Teenindajaneiu tõi menüü lauale juba kolm minutit hiljem.

Pahades Poistes toodi 30 eurosenti maksev tavaline vesi lauale viie minutiga. Ristiisas tuli vee eest samuti maksta 30 senti, kuid seal serveeriti see koos jääkuubikutega. Truffe’is arvestati sidruni ja jääkuubikutega vesi päevaprae sisse.

Sööma sai asuda samuti üsna ruttu ning Pahades Poistes jõudis magushapu sealihapada riisiga lauale viie minutiga. Sealsamas tellis kõrvalolev seltskond midagi menüüst pakutavast ja sai toidu kätte umbes kümne minutiga.

Ka Ristiisas ja Truffe’is toodi päevapraad kiirelt lauale. Ristiisas sai kartulipudru ja grillsalatiga sealihaguljašši sööma asuda pärast kolme minutit ning Truffe’is sai kartulipüreed sealiha, ürdikastme ja toorsalatiga sööma hakata seitse minutit pärast tellimuse esitamist.

Õhtul läheb kauem

Niisiis päevaprae saab raeplatsil kätte kiirelt ja ilma et peaks kaua kõhukorinat kuulama, kuid õhtuti on lugu teine.

Suudlevates Tudengites õhtustamisel tuli teenindajaneiu menüüga vaid paar minutit pärast koha leidmist ja ka jäätisekokteil toodi lauda mõne minutiga, toiduga läks kauem.

Grillitud broilerifileetasku sinihallitusjuustu-pähklitäidisega jõudis lauda alles 24 minutit hiljem.

Suudlevate Tudengite tegevjuht Artjom Suvorov ütles, et menüüst tellitavate toitude valmimisaeg on pool tundi kuni 40 minutit. «Päevaprae peabki kiirelt kätte saama, sest neid valmistatakse ka ette,» lausus Suvorov. Tema sõnul võib vahel juhtuda, et kella üheks päeval on päevapraad juba otsas.

«Kõige kiirem on nädalavahetusel ja õhtuti, kui lokaal on rahvast täis,» ütles Suvorov. Tegevjuhi sõnul tuleb lokaalikülastajal arvestada, et toitude tegemiseks kulubki aega, eriti veel siis, kui rahvast on palju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles