Onu Eskimo sünnipäeval valmis jääskulptuur

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval said paljud inimesed Tartu kaubamaja ees osa sellest, millised on skulptor Tiiu Kirsipuu töövõtted.
Laupäeval said paljud inimesed Tartu kaubamaja ees osa sellest, millised on skulptor Tiiu Kirsipuu töövõtted. Foto: Margus Ansu

Laupäeval said paljud inimesed Tartu kaubamaja ees osa sellest, millised on skulptor Tiiu Kirsipuu töövõtted. Kuidas ta enne tööleasumist vaatab tavalist jäätahukat, mille mõõdud on meeter korda meeter korda pool meetrit, ning kuidas seejärel heidab pilgu kodus valmis tehtud plastiliinist mudelile ja millises järjekorras haarab oma tööriistade paunast peitleid – need on teravad nagu habemenuga.

Ning kuidas ta siis toksib, taob ja lihvib (suur pilt). Töötab väsimatult poolteist tundi järjest, jalas kalossid ja kummipüksid. Maha pudenev jääsodi, -killud ja -kamakad ning töö igast nurgast nirisev vesi langevad otse ta jalgade ette ja peale.

See loomine ei ole kergete killast. Kuuma suvepäeva tõttu tuleb joosta ajaga võidu. Tuleb valmis jõuda enne, kui materjal eest ära sulab.

Tiiu Kirsipuu rahmeldab ümber postamendi nii, et nahk seljas märg. Kuuma leevenduseks sobinuks ehk jäätis, aga nagu selgub – jäätist Tiiu Kirsipuu ei armasta.

Sellest hoolimata on ta väga hea meelega vastu võtnud kodumaiselt jäätisetootjalt Balbiino ettepaneku luua Evald Rooma 102. sünnipäeval  meeleolukas teos. Ta ütleb, et soovib ka isiklikult selle jääskulptuuriga õnnitleda legendaarset tartlast, Eesti esimest jäätisetootjat Onu Eskimot.

Jäätis ei malda oodata, kui seda ainult peos soojendada. See sulab sul kohe käest, kui teda limpsida unustad. Tiiu Kirsipuu meistriklassi jälgimine oli samasugune hetk, mis nüüdseks on haihtunud. Nii nagu on kadunud ka laupäeval loodud jääskulptuur, pingviin koos pulgajäätisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles