Saksofonimaestro mängib eriti erilisel kontserdil

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Saarsalu kiidab Tartu Jazzklubi tegevust. Sealsamas seinal loob džässiõhkkonda tema esimene saksofon, millega ta tegi ka oma esimesed salvestused Eesti Raadio fonoteeki aastal 1965.
Lembit Saarsalu kiidab Tartu Jazzklubi tegevust. Sealsamas seinal loob džässiõhkkonda tema esimene saksofon, millega ta tegi ka oma esimesed salvestused Eesti Raadio fonoteeki aastal 1965. Foto: Margus Ansu

Maestro Lembit Saarsalu on tartlane olnud kümme aastat. Oma kodulinnas, jätkuvalt ka mujal Eestis ja raja taga viljakalt tegutsenud saksofonist tuleb laupäeval taas Tartu publiku ette. Nüüd­ne esinemine on eriti eriline.

Tavalisest kontserdist erineb laupäevaõhtune muusikute ja publiku kohtumine botaanikaaias mitmel põhjusel.

Kõigepealt – valminud on uus džässiplaat, mis jäädvustab kahe riigi pillimeeste kunsti. Rahvusvahelist koostööd on teisedki tartlased arendanud, ent varem ei ole üllitatud ühtki CDd Tartu ja mõne tema sõpruslinna koostöös.

Nüüd on pretsedent loodud. Lembit Saarsalu ja Trio X of Sweden ühisplaadi väljatulekut on toetanud nii Tartu kui ka Uppsala.

Talvel Uppsalas

Plaadi loomise lugu algas Uppsalas tänavu veebruaris, kus Saarsalu esines kahe linna 25-aastast koostööd tähistaval kontserdil koos Trio Xiga. Maestro meenutas, et mõtte anda välja ühisplaat viskas õhku Tartu meer Urmas Kruuse.

«Mulle see mõte meeldis,» ütles Saarsalu. «Muusika ühendab inimesi, tekib otsene kontakt südame ja hingega – ja see ongi põhjus, miks ma olen muusikat teinud.»

Kruuse sõnul oli Saarsalu ja Trio Xi ühiskontsert nii õnnestunud, et tekitas sealsamas mõtte nende muusikast välja anda kahe linna koostööplaat. Idee kiirel muundamisel käega katsutavaks teoks tõstis linnapea esile Merle Kollomi produtseerivat tegevust.

«Ma arvan, et see sõpruslinnade esimene plaat ei jää viimaseks,» lisas Tartu meer. «Miks ei võiks teha järgmise plaadi noorte muusikute loomingust koostöös ükskõik millise meie sõpruslinnaga.»

Saarsalu ja Trio X on varemgi ühiselt kuulajate ette astunud. Nende suhtlus sai alguse dirigent Paul Mägi algatusel 2007, mil koos Uppsala kammerorkestriga tuli sealses kontserdimajas ettekandele Heikki Sarmanto «Jazz Suite Hearts».

Ikka ka eesti lugusid

Lembit Saarsalu muusikaline teekond ulatub ajas poole sajandi taha ning ruumis maailma mainekaimatesse kontserdipaikadesse ja festivalidele (maestro hindab eriti kõrgelt esinemisi koos Lionel Hamp­toniga USAs). Alati on tal kavas olnud eesti lugusid. Kas neid on ka uuel plaadil? «Ikka!» ütles maestro.

Saarsalu nelja loo kõrval on CD-l «Special Occasion» rootsi rahvalaulude teemalisi lugusid, Uno Naissoo ja Olav Ehala palasid ning Trio Xi bassimehe Per V. Johanssoni loodud lugu. «Plaat on väga lüüriline, romantiline ja – ma ei karda seda sõna – ilus,» ütles Saarsalu.

Kõik uuel CD-l kõlavad lood on instrumentaalsed. Esitluskontserdil on siiski esindatud ka vokaal: laulab Hedvig Hanson.

Sealsamas botaanikaaias tähistab samal kontserdil oma 15. aastapäeva Big Band Tartu. Maestro koostöö selle orkestriga algas saksofonirühmast, kellega koos moodustati Lembit Saarsalu Saksofoniorkester ja tuuritati maestro 55. sünnipäeva puhul Eesti kontserdimajades.

Big Band Tartu ees soleeris Saarsalu esimest korda sügisel 2003 tema enda ja tema kaasa Merle Kollomi korraldatud festivali «Rainbow Jazz» kavas. Need festivalid hääbusid, ent mitte peakorraldajate tõttu. Seda enam edenes Saarsalu ja Kollomi ühine kontserditegevus ja pereelu.

Nende poeg Andreas lõpetas tänavu Tartu kunstigümnaasiumis esimese klassi. Pereema omandas eelmisel kuul Viljandi kultuuriakadeemias magistrikraadi oreliõpetaja erialal ning toob augusti kolmel esimesel päeval Eestisse sensatsiooniliseks lauljaks nimetatud Eve Corneliouse.

Lauljanna esineb 2. augustil ka Tartu Jaani kirikus. Tema kontserdil «Song of Souls» mängib kvartett Ex Improvisio koosseisus Lembit Saarsalu (tenorsaksofon), Jaak Lutsoja (akordion), Merle Kollom (orel) ja Toivo Unt (kontrabass).


Homme botaanikaaias

• «Südasuvine sünnipäevakontsert» algab laupäeval kell 19 botaanikaaias.

• Kontserdiga tähistab Lembit Saarsalu oma 65. sünnipäeva ja Big Band Tartu oma 15. aastapäeva.

• Kaastegevad Hedvig Hanson ja Trio X of Sweden (Lennart Simonsson, Per V. Johansson ja Joakim Ekberg).

• Esitlusele tuleb Lembit Saarsalu ja Trio Xi plaat «Special Occasion».

• Kontsert on kuulajaile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles