Galerii: Allan-Kris Malleus alustas Emajõe vallutamist

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ujumistreener Allan-Kris Malleus läks täna kella 16 paiku Võrtsjärve ääres Emajõkke, et ujuda esimese inimesena jõgi otsast lõpuni läbi. Umbes 100-kilomeetrise distantsi loodab ta lõpetada ja jõuda Peipsi järveni homme kella 19 paiku.

Stardi eel kinnitas mees, et ilm on rekordiürituseks soodne. Vesi oli Emajões stardi eel enam kui 21 kraadi soe. «Kui oleks olnud alla 20 kraadi, siis olnuks hirm nahas,» rääkis ta. Nimelt peab keha vaatamata katvale ujumisülikonnale kulutama päris palju energiat enda soojendamisele. Iga kraad loeb. «Külma pärast katkestada küll ei tahaks.»

Maratonujumise ette võtta otsustas Malleus enda sõnul sügisel. Siis algasid ka ettevalmistused. Armsaks saanud spordialad nagu jalgrattasõit ja triatlon tuli jätta sinnapaika ning treenida järjepanu basseinis. «Isegi taliujumist sai tehtud,» ütles Malleus.

Täpne vetteminekupäev sai paika kuu aega tagasi. Parimaid nõuandeid andis pikamaaujuja Teet Daaniel, kes on varem sama distantsi läbinud kahes osas. «Viimastel päevadel oli juba selline ärevus sees, et ei saanud hästi magada,» tunnistas ta.

Vette minnes avaldas ujuja lootust, et jõuab Tartusse kella 3.30 paiku. Tartust allavoolu muutub Emajõe vool aga rahulikumaks ning tõenäoliselt raugeb mõnevõrra ka ujuja tempo. Sihtkohta, Varnja piirivalvekordonisse, tahab ta jõuda homme õhtul kella 19 paiku.

Toitumises tahab ta eelkäijate vigu vältida ning püüab läbi ajada üksnes energiageelide ja spordijookidega. Vahetult enne vette hüppamist kaalus ta 84 kg. Homme õhtuks on ta arvatavalt kaotanud umbes viis kilogrammi oma kehakaalust.

Ujumise juures kõige ohtlikumaks peab ta hoolimatuid paadisõitjaid, kes võivad mööduda liiga lähedalt ja tekitada suuri laineid. Ohutust aitab tagada kaasa sõitev saatepaat, samuti saab ta sealt süüa-juua.

Malleuse senine pikim ujudes läbitud distants on 15 kilomeetrit. See oli aga meres ja lainetega, täpsustas mees ja avaldas lootust, et jões on lihtsam ujuda. Pealegi oli meres ujumine tema sõnul andnud võimetest hea ülevaate.

Kallistused emalt, sugulastelt ja sõpradelt ning Malleus hüppas Emajõkke. Ta tegi alguses soojenduseks mõned ujumisliigutused ülesvoolu, seejärel pööras ta aga nina allavoolu ja hüüdis: «Homme Peipsil näeme»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles