Kutsehariduskeskus meelitab uute erialadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Kutsehariduskeskus.
Tartu Kutsehariduskeskus. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu kutsehariduskeskusse on viie päevaga laekunud 411 sisseastumisavaldust, enim uuele, põhihariduse alusel õpetatavale IT-süsteemide spetsialisti erialale. Üle pika aja võetakse taas vastu pottsepaks õppijaid.

Tartu kutsehariduskeskuse turundusjuht Kaire Mets teatas, et IT-erialad on neil alati olnud populaarsed. Eelmisel aastal oli põhihariduse alusel kõige populaarsem IT-eriala arvutid ja arvutivõrgud, kus ühele kohale tuli 3,33 kandidaati.

See ala asendati nüüd uue, IT-süsteemide spetsialisti omaga, millele on seni esitatud enim avaldusi ja sel on ühtlasi suurim konkurss.

Mets lausus, et esirinnas on praegu need erialad, mida õpetatakse põhihariduse alusel, kuid keskhariduse omandanud kandideerivad sageli just hiljem, kui on selgunud kõrgkoolide vastuvõtutulemused.

Võimalus spetsialiseeruda

IT-süsteemide spetsialisti erialal, kuhu avati õpe nii kesk- kui ka põhihariduse alusel, on õppeaeg vastavalt kaks ja kolm aastat. Tartu kutsehariduskeskuse IT-osakonna juhataja Signe Velderi teatel tuleb põhihariduse alusel õppijatel võtta erialaainetele lisaks 20 üldharidusainet. Mõlemas õppes on võimalus spetsialiseeruda kas süsteemiadministraatoriks või kasutajatoe spetsialistiks.

Kasutajatoe spetsialisti ülesanne on nõustada tavakasutajaid, kui tekib tehniline probleem mõne seadme kasutamisel või seade ei tööta.

«Kaughalduse teel saab ta kontrollida, kas internet peaks levi tõttu kliendi juurde jõudma või on mingi rike, mida tuleb saata IT-spetsialist parandama või seadistama,» selgitas Velder. Ta lisas, et üldistavalt on tegemist IT-alase klienditeenindajaga.

Süsteemiadministraatori igapäevasteks tegevusteks on IT-infrastruktuuri teenuste tõrgeteta töö tagamine ja süsteemide hooldus.

Vanim õppida soovija

Kaire Metsa väitel on iga uue eriala avamise peamine põhjus tööandjate soovid ja nõudmised. Nii alustati tänavu vastuvõttu ka pottsepa erialale.

«Seda eriala õpetati viimati 20 aastat tagasi, seetõttu on tekkinud nappus väljaõppe ja paberitega pottseppadest,» põhjendas ta.

Pottsepa õppekava arvestab muutunud nõudeid küttekollete ehitamisel, näiteks keskkonnanõuet, et tahma ja nõge ei tohiks kütmisel lennelda.  

Peale selle tuleb pottsepatöös otsustada, kuidas soojavajadust optimaalselt katta: millist tüüpi küttekoldeid kasutada või kombineerida mõne muu kütteallikaga, et soojusenergia kasutamine oleks tõhusam.

«Seega pottsepatöö käsitöönduslik osa võib olla sarnane varasemaga, kuid mõtteviis ja tehnoloogilised lahendused on kindlasti uuenenud,» selgitas Mets.

Pottsepa töö ei ärata huvi vaid noorte seas. Kutsehariduskeskusesse on sisseastumisdokumendid toonud ka näiteks 67-aastane mees, kes on Metsa sõnul neile teadaolevalt vanim kandideerinu.

Populaarsemad erialad avalduste arvu järgi

• Põhihariduse alusel: IT-süsteemide spetsialist, autotehnik, majutusteenindus, ehitusviimistlus.

• Keskhariduse alusel: IT-süsteemide spetsialist, juuksur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles