Metsarahvas elab nüüd linnaelu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants ehk endine Nukitsamees (keskel, Ago Anderson) vaatab ehmunult, mida teevad tema arvutiga Tölpa (vasakult Riho Kütsar) ja Mõhk (Indrek Taalmaa).
Ants ehk endine Nukitsamees (keskel, Ago Anderson) vaatab ehmunult, mida teevad tema arvutiga Tölpa (vasakult Riho Kütsar) ja Mõhk (Indrek Taalmaa). Foto: Kristjan Teedema

Mis on saanud Oskar Lutsu «Nukitsamehe» tegelastest Kustist, Itist ja Nukist, aga ka Vanamoorist, Mõhust ja Tölpast? Kuidas kunagised metsaelanikud meie päevil hakkama saavad?

Nendele küsimustele saavad vastuse teatrihuvilised, kes lähevad täna või edaspidi vaatama Emajõe Suveteatri lavastust «Nukitsamees 2».

Urmas Vadi uue näidendi on Andres Dvinjaninov lavastanud Tartu endise kammivabriku vanas klubis. See asub Forseliuse pargi servas mööbli- ja solaariumikeskuse vastas aadressil Teguri 26.

Lavastaja sõnul tingis aastaid tühjalt seisnud hoone kasutuselevõtu näidend, mis nõuab vaatajate ees kiiret pildivahetust. Siseruumis on seda teha parem ja vana klubi pakub lausa kolmel kõrgusel mänguvõimalusi.

Kusti, Iti ja Ants

Kõigepealt tulevad vaatajate ette Kusti (Raivo E. Tamm) ja tema ilus õde Iti (Merle Palmiste). Nad saavad elus edukalt hakkama. Rahamure nad ei tunne. Eriti Iti, kes on edukas kinnisvaraettevõtja.

Kusti ei saa hästi aru, kust ta raha tuleb, aga ilma naisteta ei saa ta kuidagi hakkama. Ta vahetab neid üsna tihti. Osalt on lahkuminekute põhjuseks tema partnerite (ühte neist kehastab Maria Soomets) pähe sugenev mõte, et alatu mees elab nende kulul.

Nuki (Ago Anderson) võtsid Kusti ja Iti vanemad pärast metsast tulekut enda perre elama ja lapsendasid ta.

Nüüd on tema nimi Ants. Ta on õppinud maakorraldust ja tegutseb Iti heaks. Ta elab üksi, naist tal ei ole. Tal on arvuti, aga ta ei kasuta seda. Tal on imelik auto ja ta ise on ülepea imelik.

Näidendi keskne teema on Urmas Vadi sõnul kohandumine: kui metsast on üks sarvik välja toodud, siis kuidas ta linnas hakkama saab. Veel räägib see lugu inimeste läheduseotsingutest, püüdlustest suhelda ja armastada, aga ka rikastest ja vaestest, hoolimisest ja alatusest.

Vaatajate ees on mitu üllatust. Näiteks Vanamoori osatäitja. «Nukitsamehe» filmivariandis oli selles rollis Ita Ever ning Vanemuise «Nukitsamehe» muusikalis Merle Jääger. Emajõe Suveteatris on samas osas Peeter Volkonski!

Vadi näidendis ei tahtnud Vanamoor koos oma laste Mõhu ja Tölpaga metsast ise välja tulla. Appi tulid politsei ja kiirabi.

Lavastuses on Vanamoorist saanud kodune pensionär endises kolhoosikeskuses. Tal ei ole millekski muuks aega kui teleka vaatamiseks. Mõhk (Indrek Taalmaa) ja Tölpa (Riho Kütsar) käivad aga linnas tööl.

Lavastuse kunstnik Kristina Lõuk on kasutanud kujunduses ohtrasti võsa ja puid. See tuletab meelde, et ta oli ka vaatajate lemmikuks kujunenud filmi «Seenelkäik» kunstnik. Muusikaline kujundaja on Ardo Ran Varres.

Teisi suvelavastusi

Peale tragikomöödia «Nukitsamees 2» toob Emajõe Suveteatri tiim tänavu suvel vaatajate ette Poslovitsa rannas Friedebert Tuglase novellide ainetel «Pühajärve armastuse», mille lavastab Tiit Palu, ning etendab Tartu toomkiriku varemetes taas Ain Mäeotsa lavastatud Jean Giraudoux’ «Undiini».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles