Päikesetüdrukud sihivad maailmameistriks

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janika võimlemisklubi eliitrühma Sunshine tüdrukud käisid teisipäeva õhtul botaanikaaias eduka hooaja lõppu tähistamas. Pildil vasakult Maris Pagel, Liisa Varblane, Carmen Kukk, Marlen Miilaste, Liisi Vister, Ilona Aigro, Laura Varblane, Evelin Mutli, Helen Linnok ning treenerid Maire Kamarik ja Kristiina Noor. Pildilt puudub Merili Savolainen.
Janika võimlemisklubi eliitrühma Sunshine tüdrukud käisid teisipäeva õhtul botaanikaaias eduka hooaja lõppu tähistamas. Pildil vasakult Maris Pagel, Liisa Varblane, Carmen Kukk, Marlen Miilaste, Liisi Vister, Ilona Aigro, Laura Varblane, Evelin Mutli, Helen Linnok ning treenerid Maire Kamarik ja Kristiina Noor. Pildilt puudub Merili Savolainen. Foto: Kristjan Teedema

Janika võimlemisklubi eliitrühmal Sunshine on tulevikuplaanid kindlalt paigas. Tüdrukud tahavad aasta-paari pärast käes hoida rühmvõimlemise maailmameistri karikat ehk olla absoluutselt parimad.

Tänavu saadi maailmakarika sarjas kolmas koht ja maailmameistrivõistlustel neljas, nii et tipust ei ole enam palju puudu. Arvestades asjaolu, et 15–18-aastastest tüdrukutest koosnevale rühmale oli see meistriklassis võistelda alles teine hooaeg ning suur osa konkurentidest on vanemad ja kogenumad, on see väga hea tulemus.

18-aastane Maris Pagel, üks Sunshine´i vanemaid liikmeid, arvas noorusliku enesekindlusega, et kui arvestada nende endi ja teiste riikide rühmade taset, siis on meistritiitel käeulatuses.

«Aga kunagi ei tea, siin võib alati poliitika mängu tulla,» krimpsutas ta nägu.

Rühmvõimlemine on üks neid alasid, kus hindamine on vahel üsna subjektiivne. Tüdrukud rääkisid, et on vahel tundnud, et tegelikult õnnestus nende etteaste paremini kui kõrgema tulemusega lõpetanud rühmal.

See on küll frustreeriv, aga samas sunnib edasi pingutama ja aina paremaks saama.

Eriline kava

Sunshine´i selleks hooajaks tehtud kava räägib loo klouni tunnetest. Tüdrukute sõnul on see kava midagi täiesti erilist ja vähemalt neile enneolematu.

Esiteks see, et eelmistel aastatel on tehtud särtsakamaid etteasteid, «Send in the Clowns» on aga lüüriline ja ilus ning nõuab keha liigutamise kõrval ka emotsioonide näitamist.

Teiseks jutustab see tervikliku loo, midagi sellist ei ole Sunshine ise kunagi varem teinud ega ka kusagil võistlustel näinud.

Uutmoodi kava, mille autor on paar aastat Sunshine´iga koostööd teinud Soome koreograaf Antton Laine, meeldib väga tüdrukutele endale, aga ka hindajatele. «Mõnel olid lausa pisarad silmis vaadates,» rääkis Evelin Mutli kohtunike reaktsioonidest.

Tuleb teha valikud

Rühmvõimlemine on raske ala, sest kogu aeg peab teistega arvestama, ühe tüdruku viga võib kogu rühmale kalliks maksma minna.

Rääkimata sellest, et vigastused ja pingutus on viinud noored kehad nii kaugele, et rühmas pole tüdrukut, kellel mõni koht pidevalt valu ei teeks.

Tüdrukud ütlesid, et loobumismõtteid on ikka peast läbi käinud, aga nii palju aastaid on ränka tööd tehtud ja lihtsalt kahju hakkab.

Maris Pagel rääkis, et kuna rühm areneb igal aastal ja tulemused lähevad aina paremaks, siis praegu ära minna oleks ülimalt raske.

Mõnigi neist on aga jõudmas ristteele. Gümnaasiumi lõpp paistab ja edasiste õpingute kõrvalt täiskoormusega treenida – kolm tundi päevas kuuel päeval nädalas – on ilmselt väga raske.

Carmen Kukk rääkis näiteks, et temal on gümnaasiumis käia veel kaks aastat ning pärast seda unistab ta arstiõpingutest. Meditsiinihariduse saamine nõuab aga teatavasti tohutul hulgal tööd.

«Ma arvan, et ei jõua kahte korraga,» oli Kukk üsna kindel, et ülikooli soovitud erialale sisse saades tuleb võimlemisega hüvasti jätta.

Iluvõimlemise kui hobiga jätkata tundub aga pisut mõttetu. «Siis ei oleks motivatsiooni,» arvas Maris Pagel.


Sunshine´i lõppenud hooaja tulemused

• maailmakarika I etapp Cesenaticos Itaalias – IV koht

• Oriflame’i karikavõistlus, vahendiga rühmakavad – I koht

• Gymnafest, 14–18 a vanuserühm – laureaat

• maailmakarika II etapp Budapestis Ungaris – II koht

• Miss Valentine – II koht

• Kalevi lahtised meistrivõistlused – I koht

• maailmakarika III etapp Sofias Bulgaarias – IV koht

• Eesti meistrivõistlused – I koht

• Tartu meistrivõistlused – I koht

• maailmakarika IV etapp Barcelonas Hispaanias – IV koht

• maailmakarika finaal Barcelonas – III koht

• maailmameistrivõistlused Lahtis Soomes – IV koht


Arvamus

Kristiina Noor
Peatreener


Maailma mastaabis on Sunshine sel spordialal päris tipus, esimese nelja hulgas, parimate seas.

Eestis praegu ei olegi konkurentsi, paar aastat on nad olnud ainuke rühm. Aga paari aasta pärast tulevad kindlasti noored peale.

Mina jäin hooajaga väga rahule, see läks niimoodi tõusvas joones. Algas hästi värvikalt ja säravalt hõbemedaliga, viimane kõige otsustavam etteaste oli maailmameistrivõistlused juunis ja seal oligi hooaja parim sooritus. Eelmise aastaga võrreldes on kindlasti olnud kõva areng.

Järgmisel hooajal tahaks MMil tulla medalile, see on kindel eesmärk, nüüd me olime sellele juba päris lähedal. Me oleme kuuma gruppi jõudnud, nüüd ainult edasi.

Maailmameistriks saamiseks peab palju vaeva nägema, aga kui tüdrukud ise on nii suurte lootuste ja eesmärkidega, ju nad on siis selleks valmis.

Nad on nii kaugele jõudnud järjepideva töö ja suure armastusega võimlemise vastu. Nad on nii kokku kasvanud: kambavaim on nii tugev, nad ei oskagi üksteiseta enam päeva mööda saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles