Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

Suvepilt: festivalile vändati hoog sisse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Kristjan Teedema

Eile õhtul valmistusid värvilistes kostüümides väntorelimängijad tervituskontserdiks, mida kõik soovijad said tasuta Tartu kaubamaja pargis kuulata. Tervituskontserdiga vändati hoog sisse rahvusvahelisele neli päeva kestvale väntorelifestivalile.

Eile õhtupoolikul olid kontserdiks end kostüümidesse riietanud rootslased Rose-Marie Fristedt (vasakult) ja Hans Westberg ning eestlasest väntorelimängija Ott Valk.

Rose-Marie Fristedti sõnul sai orel ostetud umbes üheksa aastat tagasi. «Jalutasin vanalinnas ja järsku kuulsin seda sõbralikku ja toredat muusikat, mis pani inimesed naeratama,» rääkis ta. Rose-Marie Fristedt soovis pärast seda ka ise inimesi väntorelimuusikaga naeratama panna. «Ostsin oreli oma matuseraha eest, seega olen nüüd igavesti nooruslik,» lisas vanadaam lõbusalt.

Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi muusikaosakonna juhataja Risto Lehiste sõnul on Eestis olemas vaid üks väntorel, mida võib ka pildil näha.

Festival avatakse täna lõuna ajal Raekoja platsil, kus muusikuid tuleb tervitama ka linnapea Urmas Kruuse. Lehiste sõnul esitletakse avamisel kõiki väntorelimängijaid ning muidugi vändatakse ka pillidele hääled sisse.

Eestis viiendat korda toimuval festivalil võib näha ja kuulda 30 väntorelimängijat kuuest riigist – Eesti kõrval Soomest, Rootsist, Taanist, Saksamaalt ja Poolast. Kolm eestlasest väntorelimängijat on Ott Valk, Mari Mae ja Risto Lehiste.

Lehiste sõnul rikastab neli päeva kestev festival linnaelu unikaalse meelelahutusega ning tutvustab tartlastele väntorelimängu ja -kultuuri. «Eelmisel aastal Hämeenlinnas osales 24 väntorelimängijat, kes on kohal ka tänavusel festivalil,» rääkis ta.

Väntorelifestivali korraldab Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum ning see kujutab endast väntorelimängijate ja tänavakunstnike kokkusaamist vabaõhu- ja kirikukontsertide ning õhtuste festivaliklubidega populaarsetes Tartu peopaikades. Pealtvaatajad kuulevad lõbusat muusikat, näevad ajaloolisi pille, ilusaid kostüüme ja ehtsat linnakultuuri.

Tagasi üles