Tartu kaubamaja soovib katusekorrust

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kaubamaja kavandatav katusekorrus peidab ära praegused ventilatsioonikambrid, mida on püütud kaubamaja valmimisest saadik metsviinapuudega varjata, kuid nagu on kirjas ümberehituse eskiismaterjalis, on sealsed kasvutingimused taimedele vastuvõetamatud.
Tartu kaubamaja kavandatav katusekorrus peidab ära praegused ventilatsioonikambrid, mida on püütud kaubamaja valmimisest saadik metsviinapuudega varjata, kuid nagu on kirjas ümberehituse eskiismaterjalis, on sealsed kasvutingimused taimedele vastuvõetamatud. Foto: eskiis

Tartu kaubamaja kavandab katusele uut kaupluste ja terrassiga ärikorrust, soovib ehitada Riia tänava bussiootealale varikatuse ning uuendada kõigi sissepääsude väljanägemist.

Tartu kaubamaja tegevjuhi Marju Jeedase sõnul on kaubamaja peaeesmärk saada juurde lisakorrus. Hoone ise kõrgemaks ei lähe.

Siiski nõuab katusekorruse ehitus uue detailplaneeringu koostamist, sest hoone praegune kõrgus ei vasta 2003. aastal tehtud planeeringule.

Linnavolikogu hakkab OÜ Tartu Kaubamaja Kinnisvara esitatud detailplaneeringu algatamise avaldust arutama homsel istungil.

Arhitekt Raivo Puusepa koostatud kavandi järgi peidetakse praegused ventilatsioonikambrid tulevase korruse sisse. «Sinna tekib tagasiastega omaette arhitektuurne kehand,» märkis Puusepp.

Lastekaubad ja söögikohad

Katusekorrusele on kavandatud kaubandus- ja toitlustuspinnad ning Vanemuise-poolsele küljele terrass.

Marju Jeedase kinnitusel kolib uuele korrusele Tartu kaubamaja lastemaailm ning ka üle jäävad viis-kuus kaubanduspinda on mõeldud lastekaupadega tegelevatele ettevõtetele.

«Kedagi konkreetsemalt nimetada on veel vara,» lausus Jeedas. Ka söögikohtadega seoses ei nimetanud ta veel kindlaid firmasid, kuid märkis, et tulevad eri maade köögid. Terrass ühendatakse korruse üldalaga ning see pole otseselt seotud söögikohtadega.

Ümberehitusega saab uue väljanägemise ka Riia tänava poolne bussiooteala, millele on plaanis ehitada külgseinad ja üle jalakäijate ala ulatuv varikatus. «Tahame bussiooteala muuta suuremaks, mugavamaks ja varjulisemaks,» ütles Jeedas.

Praegune R-kiosk jääb tegevjuhi sõnul bussipeatusesse alles, kuid selle peale on kavandatud veel teinegi korrus, kus võiks tegutseda kiirsöögikoht.

Tulevikus võiks kaubamajast bussijaama viia otsetee, kuid praegu on sellest mõttest Jeedase kinnitusel veel vara rääkida. «See kõik eeldab linnaga kokkuleppeid,» märkis ta.

Kõik praegused sissepääsud saavad kavandatavas ümberehituses uue väljanägemise: praegused seinaplaadid asendatakse uutega. Vabaduse puiestee poolsele kõnniteele plaanitakse samuti rajada varikatus, et muuta tänavapind pilkupüüdvamaks ja hubasemaks.

Hoone terviklikumaks

Raivo Puusepp lisas, et maja üldilme ümber- ja juurdeehitustega ei muutu.

«Sama arhitektuurikeel jätkub ja seda pole plaanis muuta. Iga muudatus tehakse selleks, et kaubamaja saaks ilusam. Hoone muutub terviklikumaks ning konkreetsemaks,» lausus ta. Arhitekt on seisukohal, et katusekorruse rajamine tagantjärele on küll keeruline, kuid teostatav.

Tartu kaubamaja tegevjuht Marju Jeedas kinnitas, et ehituse ajal jätkab kaubamaja tööd. Ta pakkus, et planeeritavat ehitust saab alustada järgmisel aastal ning uuendus võiks valmis saada 2015 või 2016. «Keskus saab 2015. aastal kümneaastaseks ning selleks ajaks tahame värskendada kogu sisekujundust,» ütles Jeedas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles