Tartus levib viiruslik meningiit

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viimase kuu jooksul on Tartu lastehaiglas diagnoositud umbes 25 viirusliku meningiidi juhtu. Laste nakkushaiguste arst Eda Tamm ütles, et õnneks paranevad patsiendid kiiresti ja tüsistusi ei ole olnud.

«Need on Tartu lapsed alates neljandast eluaastast kuni suuremate teismeliste lasteni välja. Vaid paar juhtu on meile tulnud Võrust ja Põlvast,» kommenteeris Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku ägedate infektsioonide osakonna vanemarst-õppejõud Eda Tamm. «Ja kõigi nende puhul oleme kindlaks teinud, et see on enteroviirusmeningiit.»

Aeg-ajalt puhangud

Arst lisas, et viiruslikus ajukestapõletikus ei ole midagi ebatavalist, seda esineb aasta ringi üksikjuhtumeina ikka. Kirjanduse andmeil käitub see viirus nii kõikjal Euroopas, et vahepeal on vaikus ja siis ilmub see kuskil välja suure puhanguna.

Miks, sellele küsimusele vastust alati ei leitagi. Ka Tartus ei ole Eda Tamme sõnul täheldatud mitte ühtegi kindlat allikat, kust see võiks tulnud olla. Haigestunud lapsed on pärit linna eri nurkadest.

Viirusliku meningiidi sümptomid on kiiresti kerkiv kõrge palavik – 38,5 kuni 39 kraadi –, peavalu ja oksendamine. Nende nähtude ilmnemise korral soovitab Eda Tamm pöörduda lastehaigla vastuvõttu. Valvearst vaatab lapse läbi ning kahtluse korral võetakse talt seljaajuvedeliku proov – viirust saab tuvastada ainult seljaajuvedelikust.

Spetsiifilist ravi viirusliku meningiidi korral ei ole olemas. Lohutuseks lapsevanemaile sõnas dr Tamm, et pärast paari haiglapäeva lapse seisund paraneb ja ta pääseb koju.

Haiglas antakse patsiendile valuvaigisteid ning juhul, kui laps on oksendamise tõttu liiga palju vedelikku kaotanud, saab ta veenikanüüli kaudu tilkinfusiooni.

Hügieen on tähtis

Viiruslik meningiit levib peamiselt kontaktnakkusena ja haiguse peiteperiood on 3–5 päeva.

«Inimene, kes on haige olnud, levitab haigust seedetrakti kaudu veel kuni paar nädalat. Niisiis tuleb pärast tualetis käimist kõikidel inimestel oma käsi pesta eriti korralikult,» rõhutas dr Tamm.

«Eks see haigus ole siin Tartus juba ka paanikat külvanud. Eelmisel reedel pöördusid meie poole mitmed lapsevanemad, kelle lastel näisid olevat kahtlased sümptomid, kuid nad saadeti koju tagasi,» rääkis dr Tamm. «Aga täna (eile – toim) tuli haiglasse jätta kaks last.»

Eda Tamm sõnas lõpuks, et kindlasti puudutab see haigus ka suuri inimesi, kuid kuna täiskasvanud ei pöördu väga kergesti arsti poole, siis täpseid andmeid nende haigestumise kohta veel pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles