Lilled kadusid valges suveöös

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Arvi roosipeenra kallal käis öösel varas. Eile hommikul olid mitmest taimest järele jäänud vaid augud.
Perekond Arvi roosipeenra kallal käis öösel varas. Eile hommikul olid mitmest taimest järele jäänud vaid augud. Foto: Kristjan Teedema

Käes on aasta kõige valgemad ööd, mis aga ei takista varastel tegutsemast. Otse tänava ääres kaevas keegi hästi hoolitsetud roosipeenrast välja hulga taimi, mis pererahvast väga kurvastas.

Juba mitu aastat paitavad Alasi tänava kõnnitee servas möödujate silmi perekond Arvi istutatud punased pargiroosid. Taimed pole küll suured, kuid nad on hästi hooldatud ja õitsevad külluslikult.

Ööl vastu neljapäeva läksid need aga pea poolest peenrast ootamatult kaduma. Ei mingit lõhkumist. Kaheksa roosipõõsast kaevati välja väga hoolikalt. Pererahvas peab seda tegu ettekavatsetuks.

Varem oli tänav vaikne, praegu on aga Võru tänava remondi tõttu suunatud sinna suur autoliiklus. Inimesi on rohkem ja ehk on nii roosid kellelegi ka paremini silma jäänud, oletas pererahvas. «Küllap need kellegi koduõue kaunistamiseks läksid,» arvas Ahti Arvi.

Lillevargusi vähem

Eriskummalise varguse avastas perenaine Regiina Arvi, kes läks enda sõnul hommikul peenart vaatama, et sealt mõned närbunud õied ära lõigata. Lillede asemel värskelt kaevatud auke nähes oli pettumus mõistagi suur. Nüüd pole enam põhjust ootama jääda, millal ülejäänutele järele tullakse, vaid lilled tuleb aeda ümber istutada, leidis perenaine.

«Las jääb siis pealegi muru,» ohkas ta. Kui suur võib olla vargusega tekitatud rahaline kahju, seda lillekasvataja öelda ei osanud. «Ei mäleta enam, kui palju nad maksid.» Peenar püsis puutumatuna kolm aastat.

Tartu linna haljasalasid, lisaks ülikooli ja paljude kohvikute peenraid hooldava Kanepi Aiandi OÜ juht Margus Vahtramäe märkis, et vargusi tuleb ette ka neil. «Tõsi, viimastel aastatel on inimesed korralikumaks muutunud.»

Kõige probleemsemad kohad aednike jaoks on Rüütli tänav, kõnnitee veekeskuse ja Ahhaa vahel ning Vanemuise ja kaubamaja vaheline ala. Neis paigus ei panda aga toime niivõrd vargusi, vaid ilmselt ülemeelikus tujus või lihtsalt pahatahtlikkusest kistakse taimi mullast välja ja loobitakse laiali. «Nii ei saagi taimed korralikult juurduda ja lopsakaks kasvada,» märkis Vahtramäe. Ta lisas, et firma püüab lilli võimaluse korral tagasi istutada või asendab need.

Vastavalt lepingule kasvatab aiand lilli viis protsenti rohkem, kui kohe maha istutatakse, et varguste või lõhkumiste järel ei jääks peenrad tühjaks.

Siiski leidub Emajõelinnas inimesi, kes ei pea patuks peenardest lilli varastada, möönis Vahtramäe. Selliseid kodanikke võib olla kolm-neli, hindas ta. «Enamasti varastatakse kohe istutamise järel, hiljem jäetakse lilled rahule.» Linna peenardest ja amplitest on sel kevadel varastatud peamiselt pelargoone.

Et keegi neid lilli hiljem müüa üritab, seda Vahtramäe ei usu. «Pigem lähevad nad ikka koduaeda või kalmistule.»

Eriline juhtum

Ehkki kasvavaid lilli aeg-ajalt ikka kaob, ei kutsuta politseinikke selliseid vargusi tihti uurima. Ka Alasi tänava pere ei plaani seda teha, sest varaline kahju pole suur.

Tartu politseile pole viimasel ajal lillede varastamise kohta ühtegi avaldust tehtud, kinnitas politseijaoskonna juht Kaja Suur. «Varaste saagiks langeb suvel pigem ikka jalgrattaid, mobiiltelefone, rahakotte, käekotte ja sülearvuteid,» loetles Suur. Inimeste kodudest ja kõrvalhoonetest viivad vargad sagedamini kaasa mitmesugust tehnikat.

Ta lisas, et oma vara kaitseks saab igaüks suure osa ennetustööst ise ära teha, paigutades vara lukustatud ukse taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles