Kunstiteadlane õpetab pilte vaatama

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Ants Juske, «Eesti maal läbi aegade», 
Pegasus, 2013, 
223 lk.
Raamat Ants Juske, «Eesti maal läbi aegade», Pegasus, 2013, 223 lk. Foto: Repro

Kunstizaalis, kunstizaalis ... Kunst on kunstis kunsti näha ... Ja nii edasi, kõik need naljad kunstnike ja kunsti kohta. Selles laadis naljatlejatel on kasulik võtta kätte äsja ilmunud värviliste piltidega album.

Reproderohke ülevaateteose «Eesti maal läbi aegade» on koostanud kunstiteadlane Ants Juske. Ta on valinud sellesse poolesaja kunstniku 125 teost (kui ülelugemine vahepeal sassi ei läinud) eesti maalikunsti ajaloost.

Iga kunstniku puhul on autor kirjutanud mõnelõigulise tutvustuse, milles toob esile tema erilisuse ja omapära. Iga maali juures on mõnerealine selgitus, mida, miks ja kuidas on kunstnik maalil kujutanud.

Tõsidusest hoidumine

Ühtekokku on see tänuväärne lühikursus algajatele kunstivaatajatele ning ühtaegu mõnus taaskohtumine suurtele kunstisõpradele vana hea (kohati ärritava) kunstiga. Õnnestunud on autori hoidumine ülemäärasest tõsidusest tekstides.

Näiteks Peeter Alliku maali «Oksendav tüdruk» puhul saab lugeja teada muu hulgas järgmist. «See maal on parasjagu õõvastav: veidi ehmunud näoga tütarlaps oksendamas. Lausa rõve, võiks öelda,» kirjutab Juske. «Teatud efekti see annab – ühelt poolt ilu, teiselt poolt see, et ka iluga võib kaasneda midagi ebameeldivat.»

Arnold Akbergist kirjutades lisab Juske soovituse, et alati polegi vaja maalides – eelkõige abstraktsetes ja geomeetriliste vormidega teostes – midagi ära tunda. «Tuleb lihtsalt vaadata pilti oma värvide-vormide mitmekesisuses. Tajuda rütmi, mõelda ise midagi juurde,» lisab ta.

Eelmine album

Sisuliselt niisama hariv on sellesama kunstiteadlase album «Külmetav Eesti kunstnik. 50 tähtsamat teost läbi aegade», mille kirjastas Eesti Päevaleht 2006. Nüüdne on aga lehekülgedelt kaks korda ning teoste arvult kaks ja pool korda suurem.

Kui Ants Juske raamat «Eesti maal läbi aegade» läbi vaadatud ja loetud, võib jätkuvalt teha nalja kunsti ja kunstnike üle. Nüüd aga, kui silmaring laiem, tuleb ehk habemega naljade asemel välja midagi teravmeelsemat.


Raamat

Ants Juske, «Eesti maal läbi aegade»,

Pegasus, 2013,

223 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles