Uues köögis küpseb sai poole tunniga

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu hooldusravikeskuse juhataja Karin Tilga näitab säravat köögitehnikat.
Rõngu hooldusravikeskuse juhataja Karin Tilga näitab säravat köögitehnikat. Foto: Margus Ansu

Kaks ja pool aastat tagasi Rõngus valminud uut hooldusravikeskuse hoonet ei saanud kuni viimase ajani päris valminuks lugeda, kuna avar köök oli sisustamata ning kokad töötasid endiselt vanas madalas õuemajas.

Nüüd on hooldusravikeskuse uus köök otsast lõpuni metalselt helkivat tehnikat täis: pliidid, ahjud, mikserid, külmkapid, avarad tööpinnad, valamud, riiulid ja kapid, kartulikoorimismasin ning palju muud.

«Meil on tööl kaks kokka, koka abi ja toitlustusjuht,» ütles hooldusravikeskuse juhataja Karin Tilga. Ta lisas, et toitlustusjuhina töötab väga suurte kogemustega Ene Saaroja, kes varem on Rõngus ametis olnud ka vanemõena ning tähistas hiljuti oma 50 aastat tööloleku juubelit.

Eest ootab koolituspäev

Uues köögis seisab peagi ees koolituspäev, mil töötajaile õpetakse selgeks tehnika käsitsemine ja muud moodsa köögi võimalused. Päriselt kolitakse ümber 1. juulil.

Praegu veel õuemajas töötav kokk Pille Raud näitas oma seniseid töövahendeid: üht 1983. aastast pärit elektripliiti ning teist tavalist nelja auguga gaasipliiti. Uusi seadmeid ei saanud vanasse kööki tuua juba sellepärast, et siis pidanuks  ümber ehitama terve elektrisüsteemi. Ka pole vanas köögis nõuetekohast ventilatsiooni.

«Ainuüksi pliidiraua kuumaks saamine võtab siin aega 15 minutit, uues köögis käib see momentaanselt,» rääkis Pille Raud. «Kui on kotletipäev, siis neid ma praen siin kaks tundi. Uues köögis on kotlettide praadimiseks terve pliidiraua suurune küpsetusplaat.»

Kokk rääkis veel, et praeguses ahjus küpsetab ta saia terve tunni või enamgi, aga uue köögi temperatuurivõimalusi kasutades saab ta hakkama poole tunniga.

«See on nii energiasääst kui aja kokkuhoid ning koka töö mugavus,» sõnas ta rõõmsalt.

Plaanitakse uut hoonet

Keskuse juhataja Karin Tilga ütles, et kokku maksis see 36 360 eurot ning abiks oli regionaalsete investeeringute programm.

Rõngu vald ja Rõngu haigla asutasid Rõngu hooldusravikeskuse juba 2003. aastal. 2009. aasta lõpus valmis senise vana hoone taha parki uus maja, millele on plaanis kõrvale ehitada veel teinegi, umbes sama suur hoone.

Praegu on ravikeskuse kompleksis 25 õendusabi ja 25 hooldekodu kohta, järgmise juurdeehitise valmides lisandub 50 hooldekodu kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles