Rendikonkursi vaidlus käib kohtus

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvik Zum Zum.
Kohvik Zum Zum. Foto: Margus Ansu

Mullu aprillis võitis ettevõtja Hanno Saaremets endise kohviku Zum Zum ruumide rendikonkursi, kuid jättis lõpuks lepingu sõlmimata. Linn ei tagastanud ärimehele konkursil osalemise tagatisraha, kuid mees pöördus kohtusse ja võitis.

Linnavalitsus korraldas Küüni tänaval asuvate äripindade rendikonkursi pärast seda, kui nende endine üüriline AS Pere Restoranid ütles lepingu üles. 400,5-ruutmeetrise põrandapinnaga ruumide rendikonkursi võitis Hanno Saaremets.

Peagi sai selgeks, et Saaremets tahab ruume omakorda edasi rentida. Kohtuotsusest nähtub, et Saaremetsal oli sõlmitud allüürikokkulepe tuntud restoraniketiga Babyback, kes soovis laie­neda Emajõelinna.

Võit maakohtus

Vastavalt konkursitingimustele tuli Saaremetsal maksta 16 941 eurot üürilepingu tagatisrahaks. Pika infovahetuse tulemusena otsustas Saaremets ruumide rentimisest siiski loobuda.

Lepingu sõlmimata jätmise tõttu kaotas Saaremets enampakkumise tagatisraha 4000 eurot. Selle tagasisaamiseks otsustas ta pöörduda Tartu maakohtusse ning õigusemõistja otsustas mais, et mehele tuleb nõutud summa vastavalt võlaõigusseadusele tagasi maksta. Peale selle jättis ta linna kanda kohtumenetluskulud.

Kohus tuvastas, et linn ei andnud ettevõtjale konkursil osalemise ajal piisavalt teavet äriruumide edasirentimise tingimuste kohta. Nimelt pole edasiüürimise keeldu kirjas linnavalitsuse enampakkumiskorralduses ega ka varasemate lepingute tüüptingimustes. Veel asus maakohus seisukohale, et linna kehtestatud keeld äriruumi allüürile andmise kohta ei tugine ühelegi õigusaktile.

Lõpetuseks leidis kohus, et vastuolulist ja kohati õigusliku aluseta teavet saanud ettevõtjal oli õigus jätta üürileping sõlmimata.

Linn kaebas edasi

Maakohtu 13. mail tehtud otsust oli võimalik 30 päeva jooksul edasi kaevata ringkonnakohtusse ja viimasel võimalikul päeval otsustas linn seda ka teha.

Linnavarade osakonna juristi Leelo Sahk-Janseni sõnul ei ole linn rahul otsusega tagastada Saaremetsale tagatisraha ning sellega, kuidas maakohus tõlgendas konkursitingimusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles