Akadeemik Einasto annetab oma preemia noorteadlastele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astrofüüsik Jaan Einasto oma kodus.
Astrofüüsik Jaan Einasto oma kodus. Foto: Margus Ansu

Neljapäeval saab allkirjad akadeemik Jaan Einasto rahvusvahelise stipendiumi fondi statuut, millega toetatakse astronoomia ja kosmosetehnoloogia alast teadustööd tegevaid noori teadlasi. Fondi asutamiseks annetab akadeemik Tartu Ülikooli sihtasutusele Armeenia presidendi preemiana saadud 50 000 dollarit.

Akadeemiku sõnul on talle oluline, et Eesti kujuneks koduks julgetele ja ettevõtlikele inimestele, kes suudavad arendada kõrgtehnoloogiat ja olla usaldusväärsed partnerid rahvusvahelises koostöös. «Kosmos on inspireeriv ja võimas. Olen vaimustatud oma noortest kolleegidest ja tudengitest, kes on saatnud orbiidile Eesti esimese satelliidi, uurivad tumeainet Universumis ja otsivad elu tekke saladusi,» rääkis Einasto ülikooli pressiteenistuse vahendusel. Ta lisas, et inimkonna ees on veel nii palju saladusi ja väljakutseid, mille lahendamisele tuleb kaasa aidata.

Rahvusvahelise akadeemik Viktor Ambarzumjani preemiaga autasustab Armeenia president väljapaistvaid astronoome ja astrofüüsikuid. Akadeemik Jaan Einasto sai selle 2012. aastal fundamentaalse panuse eest tumeaine ja Universumi suuremastaabilise struktuuri avastamisel.

Kevadisele TÜ sihtasutuse stipendiumikonkursile laekus ühtekokku 80 avaldust 11 eri stipendiumile. Populaarseim stipendium oli sotsiaal- ja humanitaarvaldkonna naisüliõpilastele mõeldud Edith Reimani stipendium, kus konkureeris ühele stipendiumile 16 taotlejat, rääkis sihtasutuse tegevjuht Triin Vakker. Tema arvates võiksid üliõpilased kindlasti senisest julgemalt stipendiume taotleda. Järgmine võimalus selleks avaneb juba oktoobris, mil avatakse sügisene taotlusvoor.

Kevadsemestri õpirahad 28 noorteadlasele antakse üle 20. juunil kell 14.30 botaanikaaia alpinaariumis. Välja jagatakse 38 040 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles