Päevatoimetaja:
Jens Raavik
+372 739 0371

Ülikooli tänavas hõljub armeenia hõngu

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lokaali Premium kokk ja üks omanikke Marita Mhitarjan ütleb, et kõik imestavad, miks tema šašlõkitükid nii suured on. «Aga see on armeenia šašlõki üks eripärasid,» ütleb ta uhkelt. Kõrval seisab toidukoha teine omanik Märt Meesak.
Lokaali Premium kokk ja üks omanikke Marita Mhitarjan ütleb, et kõik imestavad, miks tema šašlõkitükid nii suured on. «Aga see on armeenia šašlõki üks eripärasid,» ütleb ta uhkelt. Kõrval seisab toidukoha teine omanik Märt Meesak. Foto: Kristjan Teedema

Tartus Ülikooli tänavas on uksed avanud uus toidukoht, lokaal Premium, mille peakokale, armeenlannale Marita Mhitarjanile meeldib šašlõkki valmistada otse klientide silme all.

Marita Mhitarjan on selle koha üks omanikke. Teine omanik on teenindusjuht Märt Meesak, kes ei pelga paljuks seista isiklikult välisuksel, et sobival hetkel kõnetada möödakäijaid ja kutsuda neid lõunastama.

«Inimesed vahel imestavad, et kas siin siis süüa ka saab, sest hiljuti paiknes neis ruumides ööklubi,» rääkis Meesak. «Veel varem on olnud siin restoran Rasputin ja trahter Kalinka. Meiegi pakume nii slaavi- kui armeeniapäraseid roogasid. Meilt saab näiteks pitsi jääkülma viina, mille kõrvale serveerime hapukurki meega.»

Märt Meesak tunnistas, et tegelikult on see raske koht. «Teised viskavad Raekoja platsil lauad välja ja ootavad turisti,» nentis Meesak. «Meie kvaliteet saab olla vaid taldrikul ja saalis.»

Klappiv meeskond

Küsimuse peale, miks lokaali Premium omanikud usuvad, et neid saadab edu, vastasid Mhitarjan ja Meesak, et nad on varemgi koos töötanud, üks koka ja teine teenindajana, ning tajunud, et nad on hea meeskond. Nad mõlemad on unistanud päris oma koha rajamisest – seni polnud võimalust.

«Ka betoonitehase direktor võib oma toidukoha rajada, palkab head inimesed ja algul nad võivadki teha ka head tööd,» rääkis Meesak. «Aga kui sa siin töötad, oled koha tõelisest edust huvitatud vaid siis, kui ise oled omanik.»

Marita Mhitarjan on Eestis sündinud ja lõviosa oma elust siin ka elanud, vaid lapsena viibis mõned aastad Armeenias. Tema esimene amet oli tehnik-meteoroloog Tartu lennujaamas. Siis jäi ta lapseootele ja koduseks.

Kuna ta suguvõsas oli teisigi kokkasid ja talle endale söögitegemine väga meeldis, hakkas ta kaaluma kokaks õppimist. Saatus viis ta venna juurde Iisraeli, kus ta sellega algust tegi. Eestisse naasnud, lõpetas ta Tartu kutsehariduskeskuse koka erialal.

Lokaalil Premium on pehme mööbliga saal, pubi, tavalaudadega saal, sisehoov ning väike õdus trepitagune ruum kolmandal korrusel, mida on võimalik eraldi reserveerida.

Roogade nimed menüüs on eestikeelsed, nii et need külastajad, kel paugupealt ei tule meelde, mida tähendab ratatouille või bruschetta, ei pea punastama.

Sõbrad teistes maades

Marita Mhitarjan ütles, et kuna tal on väga head sidemed ühe Peterburi gurmeerestorani kokkadega, siis tahavad nad oma Tartu klientide vahel hakata välja loosima kruiisirei-

se Peterburi võimalusega lõunastada just sealses eliitrestoranis.

«Tartus niisugusel tasemel gurmeerestorani luua on problemaatiline, sest siin napib gurmeehuvilisi kliente,» nentisid Mhitarjan ja Meesak. «Aga oma klientidele saaksime seda võimalust ikkagi pakkuda. Ka tahame teiste maade kokkasid enda juurde kutsuda. Meil on häid isiklikke sidemeid paljudes riikides.»

Märksõnad

Tagasi üles