Ülikooli kunstimuuseum tõi muumiad kapist välja

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See pilt Egiptuse muumiast pärineb siiski ühelt vahakujude näituselt.
See pilt Egiptuse muumiast pärineb siiski ühelt vahakujude näituselt. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli kunstimuuseumis on kuni 28. juunini võimalik uudistada kahte Egiptuse poisslapse muumiat ning ühte koera muumiat.

Egiptusest pärit esemete kogu, sealhulgas muumiad kingiti Tartu Ülikoolile 1819.aastal. Kinkijaks oli Liivimaa maanõunik ja Väimela mõisnik Otto Magnus von Richter, kelle eesmärk oli ärgitada järeltulevaid põlvi teaduslikule ettevõtlikkusele, vahendas ülikooli muuseumite pressiesindaja.

Kuigi muumiaid uuriti ülikooli anatoomikumis, siis ei ole kahjuks midagi täpsemat teada tehtud uuringute tulemustest, rääkis TÜ kunstimuuseumi koguhoidja Jaanika Anderson. Uurimisest annavad tunnistust vaid paberitesse pakitud hamba- ja nahakillukesed, avatud kõhuõõs ja käsivars, millest pool on eemaldatud.

Muumiate vanus määrati 1981. aastal ning hinnanguliselt on need inimesed elanud umbes 2000 aastat eKr, lisas Anderson. Luuarheoloog Martin Malve määras hammaste järgi laste vanuseks surma hetkel 2-4 aastat ja 9-14 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles