Operatsioon lükkus edasi viimasel hetkel

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Pehki toetab elukaaslane Katrin Moks. Neil on raske mõista, kuidas saab lõikus ära jääda viimasel minutil.
Ülo Pehki toetab elukaaslane Katrin Moks. Neil on raske mõista, kuidas saab lõikus ära jääda viimasel minutil. Foto: Kristjan Teedema

Ülo Pehk läks 10. juunil kliinikumi päevakirurgiasse songaoperatsioonile. Talle paigaldati kanüül ning ta jäeti ooteruumi lamama – kohe pidi algama lõikus. Siis tuli õde, kes teatas, et lõikust ei saa teha, sest pole anestesioloogi.

Ülo Pehki juurde saadeti olukorda selgitama ka arst, kelle nime patsient ei mäleta. Arst oli tõdenud, et tema ülesanne on olla piksevarras ja patsiendi meelepaha vastu võtta. Ning kordas üle juba varem öeldu, et operatsioon jääb ära anestesioloogi puudumisel ja uut aega neil kohe asemele anda kahjuks ei ole.

Ülo Pehk on 51-aastane mees, kellele on kolm aastat tagasi siiratud neer. Pehk on väga tänulik kliinikumi arstidele, kes on seni tema tervise eest seisnud. Ta peab silmas neerusiirdajat Jaanus Kahu ning oma raviarsti Eino Sinimäed.

Kui Ülo Pehkile hakkas pärast neerusiirdamist muret tegema song, konsulteeris teda taas Jaanus Kahu ja maikuus langetati otsus, et song tuleb lasta eemaldada.

Elukaaslase toetus

Ülo Pehk räägib oma lugu koos elukaaslase Katrin Moksi­­ga. «Kui sulle on neer siiratud, siis suhtud sa igasse tervisega seotud probleemi mitu korda murelikumalt kui muidu,» selgitas Katrin Moks. «Selleks operatsioonikski tuli Ülol psühholoogiliselt endaga palju tööd teha, et vaim valmis panna.»

Nii Ülo Pehk kui Katrin Moks ei ole rahul kliinikumilt saadud selgitustega. Kas narkoosiarsti puudumine selgus tõesti alles vahetult enne lõikust, küsivad nad. Kui mitte, siis miks neile ei helistatud juba varem.

Ülo Pehk ja Katrin Moks on pärit Valgast, aga lõviosa oma ajast elavad nad Soomes. Selle valiku on tinginud elu, sest naine on leidnud naaberriigis sobiva töö ning saab palka, mis aitab neil kahekesi hakkama saada. Mees tervislikel põhjustel tööl käia ei saa.

Tartusse operatsioonile tulidki nad Soomest, broneerisid varakult laevapiletid ning Katrin Moks võttis just tolleks ajaks tööst vabad päevad, et mehele toeks olla.

Lugu oli valmis kommenteerima Tartu Ülikooli Kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku juhataja professor Joel Starkopf, kes tegi seda meili teel. «Kliinikum vabandab siiralt patsiendi ees, see on meie viga,» seisab kirjas. «Võtame mehega kiiresti ühendust ning leiame talle sobiva lahenduse. Pingelise töögraafiku tõttu oli nimetatud päeval tavapärasest vähem operatsioonitubasid kindlustatud anestesioloogidega ning osa varem planeeritud operatsioone tuli edasi lükata. Kõnealune patsient jäi kahetsusväärselt kannatajaks, kuna teda operatsiooni ärajäämisest õigel ajal ei informeeritud.»

Avalike suhete juht Kristi Tael lisas, et neil tõesti ei ole selle kahetsusväärse loo peale öelda midagi rohkemat, kui et nad paluvad patsiendi käest vabandust.

Küsimuse peale, kas narkoosiarsti puudumise ilmsikstulek vahetult enne operatsiooni oli seotud kellegi lohaka töössesuhtumisega või väljendab juhtunu laiemat probleemi ehk arstide süvenevat puudust välismaale töölesiirdumise tõttu, kordas Kristi Tael öeldut, et muud peale vabanduste neil lisada ei ole.

Telefonikõne ootuses

Ülo Pehk ütles reedel, et temagi oli vahepeal saanud kliinikumilt elektronkirja, milles seisis vabandus ja kus pakuti uut võimalust eelseisvaks nädalaks.

«Ma tavaliselt ei jälgi oma meile iga päev ja ausalt öeldes ootasin, et keegi mulle helistab,» rääkis ta. «Kirja all oli inimese nimi, keda ma ei tunne. Helistaja häälest oleksin vähemalt kuulnud, kui tõsiselt seda vabandust mõeldakse või öeldakse.»

Mis puudutab uut lõikuse aega, pakutud variandid Ülo Pehkile kahjuks ei sobinud. «Helistades oleksime saanud selle kohe selgeks rääkida,» ütles ta. «Kui tunnen, et song mul enam üldse elada ei lase, ju ma võtan siis ise nendega ühendust.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles