Linn proovis Rüütli tänaval pesumasinat

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel küüris Soomest katsetamiseks 
toodud masin Rüütli tänavat, masina roolis oli Heigo-Elmar Vahesaar.
Reedel küüris Soomest katsetamiseks toodud masin Rüütli tänavat, masina roolis oli Heigo-Elmar Vahesaar. Foto: Kristjan Teedema

Pärast aastaid kestnud murejuttu, et kesklinna õuekohvikutänavad on mustad ja vajaksid hädasti pesemist, katsetas linnavalitsus tänavapesumasinat ja kaalub igapäevase pesu tellimist.

Neljapäeval ja reedelgi näitas Soomest prooviks toodud masin, mida see tänavaga teha suudab. Elektri jõul töötav masin pesi harjadega ja pesuveega ning pärast tõmbas viimase sodi veel imuriga üles. Pesuainet vees saab valida vajaduse järgi.

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et esimese päeva järel oli raske öelda, kas masin vastab Tartu ootustele. Seejärel telliti terve koristustsükkel. Masin alustas tänavakoristust reedel kell 5.45 ja jõudis kella üheksaks tänava keskele.

«Vahe on näha, kus on pestud, aga nii puhas see ka ei ole, et selle pealt süüa võiks,» nentis Haak. «Masina pakkuja ütles, et kriitilist hinnet saab anda, kui masin on nädala töötanud iga päev. Siin on mõnes kohas mitmeaastased plekid ja mõnes kohas nätsu, mille eemaldamiseks ongi vaja eritehnoloogiat. Efekt on aga hea ka juba esimese pesuga.»

Tööd igaks päevaks

Tänavate heakorra küsimus tõusis taas teravaks mõne nädala eest, kui öistest pidutsejatest eriti Möku ja Kivi baari juures oli Rüütli tänav väga must ning kohati kleepus jala all.

«Rüütli tänaval on loendatud öösiti 300–400 inimest, kes kella kuueni hommikul aega viidavad,» rääkis Haak. «Nende elutegevuse tagajärjel jääb maha ühte-teist, mis vajab koristamist. Kuivpuhastusega, nagu seni oleme teinud, seda pilti väga heaks ei saa. Seetõttu käisime Soomes Itaalia tänavapesumasinaid vaatamas ja otsustasime, et mõistlik on enne lepingu tegemist masinat katsetada.»

Praegu on mõeldud nii, et pesumasin käiks Rüütli tänava ja Raekoja platsi üle iga päev. Igal nädalal teeks see korda ka Küüni tänava otsa Poe tänavani, samuti Küütri tänava.

Vaja laiemat masinat

Masina telliks Tänavapuhastuse AS, kes on nende tänavate koristaja hankelepingu alusel, masinpesu oleks lepingu lisa. «Peaksime maksma iga kuu 4000 eurot kuni hankeperioodi lõpuni,» lausus Haak. «Mõeldud on nii, et pesumasin töötaks poolest maist poole septembrini vastavalt vajadusele ja ilmale. Kui on halvad ilmad ja rahvast palju pole, ei ole mõtet pesu tellida.»

Proovimisel olnud masin sõitis juba Soome tagasi, sest ilmnes, et vaja oleks pisut laiemat masinat, mis on suurema jõudlusega. Masin on vaikne ja võiks töötada ka öösel, kuid viimased piduseltskonnad lahkuvad alles kuue paiku, enne ei saa koristama hakata.

Üles jäi küsimus, kas masinat tuleks iga päev ära vedada või on seda võimalik hoida linnavalitsuse hoovis Küüni tänavas, kus viimati oli hiina restoran. Seal saaks masin nii vett tankida kui akut laadida.

Reedel puhastusmasinat juhtinud koolipoiss Heigo-Elmar Vahesaar ütles, et alguses oli tal tunne, et pesemisest ei muutu midagi, sest tänav on nii must. Aga kui mitu korda üle sõita ja iga päev koristada, siis peaks puhtaks võtma küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles