Tuntud maletajate kodumaja saab mälestustahvli

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maletreener Kaarel Hermlini ja tema malemeistrist poja Aarne Hermlini mälestuseks avatakse Jõgeval nende kodumaja seinal mälestustahvel.
Maletreener Kaarel Hermlini ja tema malemeistrist poja Aarne Hermlini mälestuseks avatakse Jõgeval nende kodumaja seinal mälestustahvel. Foto: Vahur Kukk

Jõgeval Mustvee maantee asuva maja seinal avatakse täna õhtupoolikul mälestustahvel seal elanud maletreenerile, piirkonna malemängutraditsioonide väljakujundajale treener Kaarel Hermlinile ja tema pojale, nii Eestis kui ka rahvusvahelistel võistlustel silma paistnud maletajale Aarne Hermlinile.

Avamistseremoonial osalev Kaarel Hermlini noorem poeg ja Aarne Hermlini vend Üllar Hermlin märkis, et suhtub lugupidamisega ideesse jäädvustada ning väärtustada pereliikmete mälestust. «Mälestustahvel tagab, et pühendunud malemeeste nimed ja teod püsivad meeles ka noorematele ja tulevastele põlvkondadele,» ütles Hermlin, kes ka ise noorteklassis Eesti maletajate paremikku kuulunud ja noortemeistri tiitli võitnud.

Male on Jõgevamaal olnud populaarsemaks ja saavutusterohkemaks spordialaks ning selleks jäänud tänaseni, ütles maavanem Viktor Svjatõšev. Idee paigaldada mälestustahvel Hermlinite majale, tuligi just temalt. «Töötades Jõgeva linnapeana, kutsusin Aarne Hermlini kunagisse kodulinna noori maletajaid treenima ja tema aitas suuresti maletraditsioone taaselustada.»

Võrumaal 1905. aastal sündinud Kaarel Hermlin (1905-1960) töötas Jõgeva keskkoolis eesti keele ja kirjanduse õpetajana ja oli ühtlasi spordikooli maletreener. Tema õpilased jõudsid Eesti paremikku nii koolinoorte, maanoorte kui ka Eesti esivõistlustel. Hermlin tegutses vabariikliku kategooria malekohtunikuna. Jõgeval on Kaarel Hermlini meenutuseks peetud ka mälestusvõistlusi.

Hermlini üheks tuntumaks õpilaseks oli tema 1940. aastal sündinud poeg Aarne, kes tuli Eesti koolinoorte malemeistriks (1957) ja Eesti meeste maletšempioniks (1968), mis ühtlasi tähendas meistersportlase normi täitmist. 1969. aastal võitis Aarne Hermlin üleliidulise maanoorte meistritiitli.

Aarne Hermlin mängis tulemuslikult Nõukogude Liidu võistkondlikel malemeistrivõistlustel, osales rahvusvahelisel maletrunriiril Tallinn ja saavutas edu  rahvusvahelistel turniiridel Soomes, Bulgaarias, Belgias ja mitmetes teistes riikides. Ta oli ka rahvusvaheline meister kirimales.

Aarne Hermlini maine teekond lõppes malelaua taga 17. novembril 2007. aastal Soome meistrivõistlustel Salos.

Kaarel ja Aarne Hermlini mälestustahvel avatakse täna kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles