Armunud kunstikoguja loob Miliuseumi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miliuseum peab tulema! «Kasarmu tänaval on ruumi veel küll!» tõstab Milius häält ja teeb linnapeale (paremal) kurja nägu.
Miliuseum peab tulema! «Kasarmu tänaval on ruumi veel küll!» tõstab Milius häält ja teeb linnapeale (paremal) kurja nägu. Foto: Margus Ansu

See lugu oleks jäänud kirjutamata, kui üks lugeja poleks saatnud toimetusele palve uurida, kuidas läheb kunstikogujal ja elukunstnikul Matti Miliusel. Kiri tuli teisipäeval. Et Milius ei võtnud kohe telefoni vastu, tekkis hirm, et ta on …

Kartus osutus asjatuks. Järgmisel päeval tegi kunstikollektsionäär, kunstnike liidu liige Matti Milius telefonis reibast häält. «Lähen kell üks linnapea juurde,» ütles ta.

Reporteril ja fotograafil lubasid kohtumisel osaleda mõlemad, nii kollektsionäär kui ka meer Urmas Kruuse. Oli ju mängus avalik huvi: kohtumise teemaks pidi olema Miliuse kunstikogu kinkimine Tartu linnale.

Kollektsionäär hilines

Kell oli 13, kuid kollektsionääri ei olnud raekojas näha. Kümme minutit hiljem samuti mitte. Sekretär tuletas meerile meelde tema järgmise päevakorrapunkti lähenemist. 25 minutit kokkulepitust hiljem tungis Miliuse vägev häälekõma raekoja uksest sisse.

Linnapea kabinetis värisesid aknaklaasid, kui kunstikoguja asus asja juurde. Kõigepealt kiitis ta sotsiaalkorterit, milles ta on elanud viimasel paaril aastal pärast seda, kui oli sunnitud oma sünnikodust Kastani tänaval lahkuma.

Ta rääkis ka oma tervisest. Nimelt on tal süda haige. Laupäeval sõidutas kiirabi ta Maarjamõisa erakorralise meditsiini osakonda.

Ja siis jagas kunstikoguja oma rõõmusõnumit. «Mu ellu tuli tagasi mu vana sõbratar, kellesse ma armusin 1982. aasta veebruaris, vabariigi aastapäeva paiku. Esimest korda olin ma temaga vahekorras naistepäeval samal aastal,» rääkis Matti Milius. «Ja nüüd on ta tagasi mu elus. Ma ei ole iialgi nii armunud olnud kui praegu!»

Veidi ka oma kidural rahalisel seisul peatunud, asus ta asja juurde.

Paar õhtut tagasi oli ta jalutades näinud Kasarmu tänaval endises sõjaväelinnakus tohutuid tühjalt seisvaid hooneid. «Ma teen linnavalitsusele ettepaneku anda see krunt tasuta 20 aastaks osaühingule Mi­liuseum, mille me asutame,» ütles ta.

Kinkeakt 29. juunil

Linnapea selgitas Miliusele, et osa sealsest piirkonnast on tarvitusel ja osa juba ära jagatud. Nii näiteks tuleb sinna waldorfkeskus.

«Aga seal on ruumi veel küll!» tõstis Milius häält ja tegi kurja nägu. Aknaklaasid pidasid seekord veel vastu.

Miliuseumi ühte hoonesse loodab idee autor luua oma kunstikogu püsiväljapaneku ja teise hoonesse sisustada ateljeed paarikümnele Baltimaade kunstnikule. Kavas on korraldada ülemaailmseid biennaale.

Et linn võtaks asja arutada, soovitas Urmas Kruuse kunstikogujale luua koostööks linnaga asjaliku juriidilise partneri, millel oleks selge ettekujutus, kuidas ideed ellu viia.

«Tartu linna päeval, 29. juunil annan ma notariaalselt kinnitatud akti üle, et ma olen kinkinud oma kunstikogu Tartu linnale,» lubas Milius. «Ja isegi kui Miliuseumit ei tule, on kogu omanik ikkagi Tartu linn.»

Mälestusplaat ja laulatus

Seejärel informeeris Milius linnapead, et 13. augustil tahab ta tähistada 362 kuu möödumist tema kuulsast suplus-performance’ist ülikooli raamatukogu purskkaevus. Sel puhul tahab ta sealsamas korraldada pressikonverentsi ja avada Tauno Kangro loodud asjakohase mälestustahvli.

«Iga selline asi tuleb kooskõlastada kultuuriosakonnaga ja saada luba ka linnakunstnikult,» selgitas linnapea.

Kohtumise lõpetuseks kutsus kunstikollektsionäär linnapead 14. septembril kell 12 oma laulatusele Pirita kloostri kabelisse.

Sellest küll üleeile raekojas juttu ei olnud, aga Tartu raad otsustas mullu novembris Supilinna teemaplaneeringut arutades, et Matti Miliuse kollektsiooni püsiväljapanekuks ehk Miliuseumiks linnavalitsus raha ei anna. Nii kirjutas Tartu Postimees 26. novembril. Püsiväljapaneku rajamise mõte on varem olnud seotud ka Narva-Jõesuu ja Valgaga.

Eile käis Milius toimetuses. Ta pidas vajalikuks lugejatele teada anda, et varsti taastab ta Matti Miliuse Sõprade Seltsi tegevuse aadressil Jakobsoni 4a. (See oli soiku jäänud, sest aruanded jäid esitamata.)

Seltsi palgaline sekretär on juba välja valitud, kusjuures palk on kõvasti üle keskmise. Seltsi peamine ülesanne on Miliuse kollektsiooni kunstnike personaalkataloogide väljaandmine ja nende müük. Sissetulek lubab kunstikoguja arvestuste kohaselt maksta sekretärile palka ja remontida seltsi maja.

Linnapea ootab nüüd laulatuse ametlikku kutset. Milius ütles, et selle kujundab Aapo Ilves.

Kollektsionäär ise aga ootab peatset reisi oma väljavalituga Pariisi. Lennusõit algab Helsingist 1. juulil. Nii et lehelugeja ärgu väga muretsegu, kuulus kunstikoguja on vägevas hoos nagu oma parimail päevil.


Tähtsad päevad

• 29. juunil esitab Matti Milius Tartu linnapeale juriidiliselt vormistatud lepingu, millega ta kingib oma kunstikogu Tartu linnale.

• 13. augustil avab Matti Milius Tartu Ülikooli raamatukogu purskkaevu juures mälestusplaadi, mis tähistab tema suplus-performance’it sealsamas 13. mail 1982.

• 14. septembril toimub Pirita kloostri kabelis Matti Miliuse laulatus.

Allikas: Matti Miliuse vestlus linnapeaga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles