Gigantide duellid jõudsid näitusele

Vahur Kalmre
, Tartu Postimehe vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Spordimuuseumis avati näitus "Gigantide duell. Eesti ja USA suurheitlused korvpalliväljakutel" (pildil vasakult Jaak Salumets, Jeffrey D. Levine ja Aleksei Tammiste).
Eesti Spordimuuseumis avati näitus "Gigantide duell. Eesti ja USA suurheitlused korvpalliväljakutel" (pildil vasakult Jaak Salumets, Jeffrey D. Levine ja Aleksei Tammiste). Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tippkorvpallur Jaak Salumets näitas täna suurel pildil spordimuuseumis noort meest, kes sarnanes kahtlaselt tema endaga üle neljakümne aasta tagasi, ning rääkis, kuidas kohe mängu alguses võttis seesama Salumets palli vahelt ameeriklaselt Dennis Wuycikult ning pani seejärel pealt. Nii tõmbasime kohe mängu käima, mäletas Salumets Eesti meeskonna 1970. aasta võidumängu USA üle 88:82.

«Kohe tegin sedasama teinegi kord, nad ei saanud arugi, mis toimub,» mäletas Salumets. «Seejärel hakkas ka Tammiste masin tööle, ma polnud varem sellist meeskondlikult mängivat Tammistet näinud.»

Korvpallilegend Aleksei Tammiste, kes samuti oli tulnud spordimuuseumis avatud näitusele «Gigantide duell. Eesti ja USA suurheitlused korvpalliväljakutel», ütles, et kõige enam mäletab ta õhkkonda, mis Kalevi spordihallis valitses, sellist rahvahulka polnud enne selles saalis olnud. «Aga ameeriklased reageerisid igale pettele, nad olid kohe õhus, hüppasid nad tõesti hästi kõrgele,» tuletas Tammiste meelde mängu, kuid jättis lisamata, et tema see suur petete tegemise meister oligi.   

Ka täna avatud näitusel, mille on kokku pannud spordimuuseumi töötajad Kalle Voolaid ja Siim Randoja, oli kohal USA esindus – küll mitte korvpallurid, vaid saatkonnatöötajad eesotsas suursaadik Jeffrey D. Levinega. Koos kahe gigandi, Jaak Salumetsa (vasakul) ja Aleksei Tammistega palus ajaleht suursaadiku (keskel) ka pildile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles