Radiograafiakorüfee külastab tervishoiukõrgkooli

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Sel nädalal viibib Tartu tervishoiukõrgkoolis Euroopa radio­graafia kõrghariduse võrgustiku tegevjuht Valerie Challen (vasakul), kes on siinse radioloogiatehniku õppekava juhi Zinaida Läänelaiuga (paremal) tuttav 2006. aastast alates. Nüüdseks on nad head sõbrad.

Pilt on tehtud tervishoiukõrgkooli õpperuumis, mis on varustatud kõrgel tasemel radio­diag­nostilise aparatuuriga.

Valerie Challen on Suurbritannias tegelnud viimastel aastatel professionaalsuse ja eetika teemaga. Ta nõustus, et professionaalsus on lai mõiste ning tervishoiutöötajate kutseoskused peavad alati olema väga kõrgel tasemel. Samas rõhutas ta, et professionaaliks olemine on siiski midagi enamat kui pelgalt tehnilised teadmised näiteks selle kohta, kuidas kvaliteetset röntgeniülesvõtet või kompuutertomograafia uuringut teha.

«Radioloogiatehniku missioon tänapäeval on olla väravavalvur,» sõnas Valerie Challen. «Tema ülesanne on seista selle eest, et iga uuring oleks põhjendatud ning et seda tehtaks optimaalsel, patsienti säästval viisil. Kui radioloogiatehnik milleski kahtleb, peab ta julgema sellest arstile märku anda või talle meelde tuletada, et selle või teise patsiendi puhul võiks rakendada ka teist uuringumeetodit.»

Challeni visiit on seotud ühe tervishoiukõrgkoolis kavandatava professionaalsust käsitleva uurimistööga, mida tehakse radioloogiatehnikute, radiograafia üliõpilaste ja patsientide seas. Püütakse selgust saada, mida üks või teine rühm sel erialal professionaalsuseks peab ning kuidas valitsevat olukorda analüüsib.

Tartu tervishoiukõrgkoolis loodi radioloogiatehniku eriala 13 aastat tagasi ja ühtegi teist kõrgkooli, kus seda õpetataks, Eestis ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles