Kogudus rõõmustab biitmuusikakogudust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogudus, «1972», CD, 5 lugu. Plaadi ümbrise on kujundanud Epp Kubu, foto Kogudusest on teinud Urmas Taul.
Kogudus, «1972», CD, 5 lugu. Plaadi ümbrise on kujundanud Epp Kubu, foto Kogudusest on teinud Urmas Taul. Foto: Repro

Kui merelinna Pärnu biitmuusikud Jüri Elken (bass, klahvpillid) ja Toomas Taul (kitarr, laul) tulid Emajõelinna tarkusesammaste taha, ei saanud nad kuidagi sisemise sunni vastu ja tegid uue ansambli.

Nad olid kodulinnas koolipoistena kuuekümnendate aastate teisel poolel mänginud Nemos. Tartus liitus nendega kitarrist ja laulja Peeter Väljak, samuti pärnakas, ja trummimees Ants Matiisen, ning uue ansambli nimeks kujunes Kogudus.

Ilmus plaat

Toona oli biitlitest ja muust samalaadsest muusikast inspireeritud bändidel peaaegu mõeldamatu anda välja oma plaat. Praegu ei ole see mingi küsimus, oleks vaid raha. Kogudus kogus raha ja üllitas CD «1972».

Plaadil on viis lugu, mille ainuautoriks on kolmel juhul Peeter Väljak ja kahel juhul Jüri Elken.

Keskikka jõudnud biitmuusikahuvilised tunnevad tõenäoliselt erutusvärinaid, kui saavad nüüd taas kohtuda sellise oma ajal kuulsa lauluga nagu «Ühiselamu» (refräänis sõnad «Tahaplaanile jääb viisakus, tahaplaanile jääb tagasihoidlikkus, tahaplaanile jääb ...»).

Samamoodi pakub taaskohtumisrõõmu näiteks laul «Puhates pead», milles kõlavad ingliskeelsed silbid chip-chip-chip. Ja «Lihtne»! Ja «Leida iseend» («Tuuled viivad meilt ära mõistuse ...»)!

Salvestatud 1972

CD «1972» helipilt on naiivsevõitu värvides ja muusikaliselt hõre, nagu mõne teisegi 1960. aastate lõpu ja 1970. aastate ansambli plaadil. Samas on salvestis puhas, korralikult üles võetud, kõik pillid ja sõnad selgesti kuulda.

Nagu on plaadisõõrikule trükitud, on laulud salvestatud ETV 1. stuudios ajavahemikus 9.–11. maini 1972.

Karbiga on kaasas voldik, millelt on lugeda, et salvestistele on oma jälje jätnud peale eespool nimetatud nelja noormehe külalistena Andres ja Jüri Valkonen.

Mõistagi kõlbab lisaks kunagisele biitmuusikakogudusele Koguduse vähemängivat (kahjuks on lugusid kokku kõigest umbes 14 minutit) kuulata nooremalgi muusikasõprade põlvkonnal. Eriti seepärast, et kes minevikku ei tunne, elab tulevikuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles