Plaat aitab häbelikku inimest

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
InBoiler, «Tere, ma armastan sind»,
12 laulu, CD, 2013.
InBoiler, «Tere, ma armastan sind», 12 laulu, CD, 2013. Foto: Repro

Kui keegi peaks koostama lõplikult ammendava, väga üksikasjaliku antoloogia Jääääre loomingust, tuleks tal sellesse suurde kogumikku kaasata veel kahe või isegi kolme bändi salvestised.

On ju Jääääre praeguse koosseisu kõrval tegutsenud osaliselt samu muusikuid ühendavad JääBoiler ja InBoiler. Ja ka Külm Mai, millega laulja ja laululooja inBoil otsis vahepeal värskeid väljendusvahendeid.

Kõikide nende bändide muusikast paistab välja ühesugune nukravõitu naeratus. Küllap on see suuresti seotud Andrus Rootsmäe alias inBoiliga, kes on neis kõikides olnud ja neisse oma loomingulist hinge ja verd andnud.

Esimene aastal 2001

InBoiler saatis oma esimese plaadi «Patused mõtted» kuulajate ette aastal 2001. See ilmus limiteeritud köitena, samade kaante vahel on ka JääBoileri «Nii ongi».

Nüüd tuli välja InBoileri CD «Tere, ma armastan sind». Muide, seda üllitist on hea kasutada häbelikul inimesel oma sügava kiindumuse väljendamiseks: ulata vaid plaat, ütelda ei ole midagi vaja. Ühtlasi saab seda plaadi pealkirja võtta kui inBoili maailmavaatelist kuulutust.

Tosinast laulust on kõikide viiside ja peaaegu kõikide sõnade autor inBoil ise. Ainult laulu «Armuke» on värsistanud Katrin Pärn.

Et inBoil on ka ainuke laulja ses armastusavalduse kogumikus, siis võib seda pidada ühe mehe terviklikuks eneseväljenduseks, mida toetavad tema kauased tuttavad. Kitarri mängib Marek Talts, bassi Alari Piispea, elektriviiulit Tiit Kikas, saksofoni Meelis Unt ja löökpille Tiit Kevad.

Inimese elu vaatlus

Võrreldes InBoileri tosin aastat tagasi ilmunud plaadiga on nüüdsel orkestreering tihedam ja pillimäng kõlab tunduvalt meisterlikumalt. Nii jookseb kuulaja sisse kõrva kaudu palju rohkem muusikat ja poeetilisi laulutekste. Need on kirjutatud nii, nagu oleks laulud ühtekokku ühe inimese elu vaatlus.

Laulude rütmiline erinevus ja tõsiduse kohatine asendumine naljakama tekstiga hoiab uue plaadi kuulamisel huvi kikkis. Ühes laulus kehastub inBoil kogunisti kassiks.

Esialgu tunduvad uue plaadi laulud laadilt tuttavad. Mõnelgi neist on suur eeldus saada sama üldtuntuks, nagu CD «Patused mõtted» lood «Suitsu sees», «Patune mõte» või «Mees tuleb koju». «Tere, ma armastan sind» meeldis teisel kuulamisel rohkem kui esimesel ja kolmandal kuulamisel rohkem kui teisel. Peaks vist veel kuulama.

Plaat
InBoiler, «Tere, ma armastan sind»,

12 laulu, CD, 2013.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles