Naabrid eelistavad uuele eramule parklat

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarastatud krunti tahaksid kortermajas elavad naabrid kasutada parklana, kuid krundiomanik soovib ehitada elamut, mis naabrite meelest halvendab alumistes korterites valgusolusid.
Tarastatud krunti tahaksid kortermajas elavad naabrid kasutada parklana, kuid krundiomanik soovib ehitada elamut, mis naabrite meelest halvendab alumistes korterites valgusolusid. Foto: Margus Ansu

Pärna tänava alguse kortermaja elanikud on mures plaani pärast ehitada nende akende alla eramu, sest nad kardavad valgusolude halvenemist, parkima aga ei mahu juba praegu kuidagi.

Muutused algasid mullu, kui Pärna 4a maja hakati rekonstrueerima, selle ja ka kõrvalkrundi 2a ümber kerkis tara.

Pärna 4 elanik Niina Aasmäe ütles, et see kõik teeb murelikuks, sest nende kortermaja ees oli selletagi kitsas parkida. Praegu jääb nende maja seina ja naaberkrunte ümbritseva aia vahele vaid kitsas tee.

Nüüd aga on linnavalitsus saatnud teate, et Pärna 2a krundile soovitakse ehitada kahekorruseline üksikelamu, mille kõrgus võib olla kuni kaheksa meetrit. Nii luges Aasmäe välja kirja lisaks olevast projekteerimistingimuste kavandist.

Pärna 4 kortermaja elanikel oli aga hulk vastuväiteid. Linnale koostatud kirjas on öeldud, et Pärna 2a krundile kavandatud üksikelamu projekteerimistingimuste kavandiga pole nad nõus.

Korterid varjus

Naabrid leiavad, et halveneksid esimese ja teise korruse korterite valgustingimused ja sisekliima, sest uus maja varjab hommikupäikese. Eriti tuntav oleks mõju talvel.

Kirjas küsitakse, mis kaalutlustel plaanitakse üldkasutatav maa hoonestada detailplaneeringut koostamata. Nad viitavad, et ebakorrektne on viidata n-ö hambaaugu täitmisele väljakujunenud hoonestusega piirkonnas, sest Pärna 2a ei asu hoonestuse vahel, edelasuunda jääb hoonestamata ala.

Peale selle juhivad naabrid tähelepanu, et mitte üksi nende maja ees, vaid kogu Pärna tänavas on probleeme parkimisega: «Talviti on Pärna tänavale pargitud autode tõttu lükatud lumi vaid tee keskelt, mistõttu korraga mahub liiklema vaid üks sõiduk».

Naabrite ettepanek on, et Pärna 2a omanik võiks kaaluda maa kasutamist parkimise korraldamiseks, mis teeniks nii kinnistuomaniku kui kortermajade elanike huve.

Linn algatab planeeringu

Tartu abilinnapea Raimond Tamm selgitas, et Pärna 2a on väike krunt, mis jääb üldplaneeringu kohaselt korruselamute alale. Linna mõte oli aga, et sellesse kohta sobiks korruselamust paremini üksikelamu, ja sellest tulenevalt saatiski linnavalitsus naabritele küsimuse, et kui kavandada projekteerimistingimuste alusel üksikelamu, kas nad oleksid nõus.

«Praegu on tagasiside, et kõik naabrid ei ole nõus, nad ei ole nõus, et see krunt üldse hoonestatakse,» tõdes Tamm. «Projekteerimistingimuste alusel oleks võimalik edasi minna üksnes siis, kui naabrid oleksid nõus, nüüd kavandame detailplaneeringu algatamist. Kas detailplaneeringuga hakkame kaaluma korruselamut või üksikelamut, on veel lahtine.»

Tamm lisas, et eramu rajamine ei mõjutaks tema andmeil kortermaja elanike valgust. Samas ei saa korrusmaja elanikud loota, et nad saavad kasutada erakrunti oma parkimismurede lahendamiseks.

Pärna 2a krundi omanik küsis vastu, kuidas oleks parkla pidamine tema huvides – tal tuleb käia oma raha eest lund lükkamas, aga naabrid krundi eest ei hoolitse.

Ta ütles, et Pärna 2a on tema perekonnale kuulunud krunt, see tagastati tema isale ja tädidele, maja lammutati sellelt 1989. aastal ja kortermaja on ehitatud nende aeda. Seega võiksid kortermaja vanemad elanikud mäletada, et samas kohas on maja olnud.

Kuidas ta ehitusplaanidega nüüd edasi läheb, ei osanud krundi omanik veel öelda, kuid lisas, et praegu saadud eitav vastus ei tähenda kindlasti, et krunt jääb tühjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles