Tartu sai esimese välismaalasest linnavoliniku

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juha-Matti Aro­nen
Juha-Matti Aro­nen Foto: Erakogu

Sotside nimekirjas asendusliikmena Tartu volikogusse pääsenud Soome kodanik Juha-Matti Aro­nen on esimene välismaalane Tartu volikogus.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder kommenteeris, et kohaliku omavalitsuse volikogusse kandideerimise õigus on pärast Eesti ühinemist Euroopa Liiduga kõigil euroliidu riikide kodanikel.

Kohaliku volikogu valimise õigus on ka teistel välismaalastel, kuid nad ei saa volikogu liikmeks kandideerida.

Aronen on Tartu Ülikooli soome keele lektor. Ta elab Tartus juba 1996. aastast ja aastatega on tuttavaid kogunenud palju.

Volikogusse on Juha-Matti Aronen kandideerinud sellest peale, kui see juriidiliselt võimalikuks sai, 2005. aastast.

«Mulle tundus iseenesest mõistetav, et peab kandideerima, kui on võimalik. Ei ole ju õigust kritiseerida, kui ise ei ole valmis tegutsema,» ütles ta.

Aronen lausus, et ta ei välista Soome naasmist tulevikus, kuid praegu on tal Tartus meelepärane töö, kodu Kar­lovas korda tehtud puumajas – kodulinn on Tartu.

Aronen sai volikogu liikmeks pärast seda, kui volinik Peep Petersoni volitused peatusid kolme järjestikuse kuu jooksul istungitelt puudumise tõttu.

Peterson saab volitused taastada avalduse alusel ja ta on ajalehele öelnud, et teeb seda pärast 13. juunit.

Seega jääb Aronenile volinikuaega vähe, liiatigi kuulub ta opositsiooni poolele ja lisaks kõigele on sügisel valimised. Aga mida tuleks Tartus paremaks muuta?

«Suhtumine ja suhtlemine,» vastas Aronen. «Eile oli kolm pikemat jutuajamist või kirjutamist. Näiteks head naabrid Karlova seltsist olid mures, et asjad tulevad üllatusena, tõesti aktiivsed ja pädevad inimesed, kes tahaksid osaleda rohkem, aga seda võimalust ei ole väga. Otsused kusagilt lihtsalt tulevad. Üks Supilinna kolleeg muretses sama pärast. Ja meie soome kultuuri autonoomia kaaperdati ära, see on ka suur teema. See kõik on suhtlemine.»

Aronen rõõmustas aga, et tal on volinikuna sõltumatus ja vabadus, ta ei ole erakonna liige, tema sugulased ei ole ametnikud ega firmadega seotud.

«Kritiseerin ka erakonna otsuseid, kui vaja, mängunupuks ei hakka,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles