Laulukoorid uinutavad ja tõstavad lendu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haaslava meeskoor hiljutisel kontsertreisil Valgevenes, Minski filharmoonia trepil pärast kontserti.
Haaslava meeskoor hiljutisel kontsertreisil Valgevenes, Minski filharmoonia trepil pärast kontserti. Foto: Kuldar Pild

Täna ja homme on eriline päev neile, kes hoolivad koorilaulust. Kuulata saab uusi ja vanu laule nii linnas kui ka maal ja nii naiste kui ka meeste suust.

Täna õhtul tuleb kuulajate ette Tartu Ülikooli kammerkoor, et rohkesti tunnustatud dirigendi Triin Kochi juhatusel esitada Valkoneni, Tubina, Tobiase, Saare, Tormise, Ernesaksa, Kappeli ja Whitacre’i teoseid. Osaleb keelpillikvartett Pre­­zioso.

Kontserdi nimilaul, Mariliis Valkoneni «Lendutõus», ei ole koori veebisaidi andmeil Tartus varem kõlanud.

Uinutuslaulud

Naljalembene meeskoor Akadeemiline Emajõgi annab Karin Raamatu kunstilisel juhtimisel laupäeval Sadamateatris prii sissepääsuga kontserdi «Uinumisaja laulud», mille on lavastanud Heiti Pakk. Osaleb naiskoor Emajõe Laulikud.

Tekstid on kontserdile kirjutanud Ants Johanson ja Hannes Astok. Nende selgituse kohaselt saab uinumisaja laule käsitleda kaheti.

Esiteks on need tavalised unelaulud ehk hällilaulud, mida lastele on läbi aja lauldud. Teiseks on osa koorilaule nagu ka muud muusikat kirjutatud selleks, et ärksust ja vaimu uinutades võimu ja valitsejaid ülistada.

Muude uinutavate laulude hulgas kõlavad kontserdil Mart Saare «Hällilaul» ja rahvaviis «Viire takka», samuti Raimonds Paulsi laul filmist «Pikk tee düünides».

Tsaariaegsest repertuaarist tuleb esitusele «Vene sõja laul», mille sõnad on kirjutanud Johann Voldemar Jannsen. Nõukogude ajast oli valida raske, sest valida oli palju. Muu hulgas kõlavad Eino Tambergi «Laul kaugest kodust» ja Gustav Ernesaksa «Mai tuli».

Kurepalu laululaval

Mõni eriti suur koorilauluaustaja jõuab enne «Uinumisaja laule» osaliselt kuulata ka samal päeval paar tundi varem Kurepalu laululaval algavat meestelaulupäeva kontserti.

Põhirõhk on oma 90. aastapäeva tähistaval Haaslava meeskooril (peadirigent Kalev Lindal), keda kümnete teiste meeskooride lauljad saavad koos kontserdikülalistega õnnitleda.
 

Kolm kontserti

• Tartu Ülikooli kammerkoori kontsert on täna kell 20 Tartu Ülikooli aulas.

• Haaslava meestelaulupäev on laupäeval kell 17 Kurepalu laululaval.

• Tartu meeskoori Akadeemiline Emajõgi kontsert on laupäeval kell 19 Sadamateatris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles