Näitusel õitseb kevad

, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esti Kittus, «Tulbid», 2012, siidimaal, 68,5 x 51,5 cm.
Esti Kittus, «Tulbid», 2012, siidimaal, 68,5 x 51,5 cm. Foto: Repro

E-kunstisalongis saab vaadata lillerõõmsat näitust «Minu aed» Esti Kittuse teostest. Paljud kunstisõbrad tunnevad teda teatrist: kunstnik on varem töötanud Vanemuises üle 30 aasta lavakujundajana.

Kevadele kohaselt on loodus juba õide puhkenud. Niisamuti õitsevad ka Esti Kittuse õlimaalid ja akvarellid. Ja muidugi kardinad, mida kunstnik on väljapanekuks maalinud, kasutades ikka armsaid lillemotiive.

«Lilled on maalimiseks väga hea objekt,» selgitas kunstnik «modellide» valikut. «Nad ei nurise kunagi, et pole sarnane või et nad pole millegi muuga rahul. Liigu ainult ühe põõsa juurest teise juurde ja maali.»

Näitustel haruldane

Lisaks isikupärastele kardinatele näeb väljapanekus teisigi siidimaali näiteid. Selle näitusesaalides üsna haruldase tehnika juurde jõudis kunstnik akvarellidega.

Esti Kittusele, kelle südame on vallutanud erksad ja jõulised toonid, hakkas riidel värvide sulatamine meeldima eelkõige just kahel põhjusel: teostus on tunduvalt kiirem ja tulemus jääb akvarellist hulga kirkam.

Tema omapärast värvinägemist toonitas näituse avamisel ka kunstnik Ülle Linnuste, kes koos Esti Kittusega kuulub rühmitusse Kvint. «Nii nagu tema värvi näeb, ei ole meist keegi näinud,» ütles Linnuste. «Ka kunstikooli sisseastumisel kasutas ta sellist punast, mida mina ei julgenud pintsli otsa võttagi.»

Kaks vana teost

Huvitava tagasivaatena on väljapanekus, mis muidu esitab viimaste aastate värvirõõmsat loomingut, vaatamiseks ka kaks Kittuse kooliaegset teost – «Autoportree» ja «Ema portree» (mõlemad 1966).

«Kunsti hakkasin õppima 1963. aastal Tartu kunstikoolis, kus meie õpetajateks olid Ilmar Malin, Kalju Polli, Lola Liivat ja Alfred Kongo,» heitis kunstnik valgust oma kahe vanema töö näitusele panekule. «Me ei arutlenud palju. Maalisime emotsiooni pealt ja väga palju. Leidsin need tööd pööningult kooliaegsete tööde virnadest. Huvi maalimise vastu ongi jäänud just Tartu ajast.»

Näitusel salongis tekib kunstniku õitsvas aias kevadiselt mõnus tunne.

Väljapanekut saab E-kunstisalongis (Raekoja plats 20) vaadata 28. maini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles