Skandaalset Oa maja Tartus ootab osaline lammutamine

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil ehitusjärgus maja aadressil Oa 10c.
Pildil ehitusjärgus maja aadressil Oa 10c. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ehitusekspert Kaarel Sahk on Tartu linnavalitsuse ülesandel võrrelnud Oa 10b ja 10c hoonete kubatuuri varem Oa 10b krundil olnud garaažide omaga ja saanud tulemuseks, et rekonstrueerimisel ja laiendamisel on see kasvanud märksa enam kui 33 protsenti. Tervelt 55 protsenti.

Seega praegusel kujul hoonete ehitamiseks olnuks detailplaneeringu koostamine hädavajalik.

«Ma ei oska muud öelda. Mis edasi teha, peab otsustama linnavalitsus,» ütles Sahk. «Mina ei saa eksperdina neile öelda, kuidas nad nüüd käituma peavad, aga see loogika siin eksisteerib, et planeerimisseaduse kohandamisel olev mööndus justkui ei olnud rakendatav.»

Viidatud mööndus oli, et hoone laiendamisel kuni 33 protsenti võib loobuda detailplaneeringu nõudest.

Abilinnapea Raimond Tamme arusaam tekkinud olukorrast oli mõnevõrra teine: on ehitatud kehtivatest projekteerimistingimustest mööda. Linnal oli õigus lubada projekteerimistingimuste kaudu hoone kubatuuri kuni 33-protsendist suurendamist planeeringut koostamata.

Tamm ütles, et kui eksperdiarvamus laekub, tutvustab linnavalitsus oma seisukohti arendajale.

Ettepanek on lammutada 10c hoone, mille ehitusluba on juba peatatud, selles ulatuses, mis ületab lubatud ehitusmahtu, ja Herne 21 krundi (kreegipuu krunt) poolne sein ehitada tulemüürina, mis peaks lahendama naabrite privaatsuse kahjustamise probleemi, samuti kaovad ehitusõiguse kitsendused.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder ütles, et Oa 10b ehitusloa peatamist ta praegu vajalikuna ei näe, sest 10b ja 10c mahtu vaadatakse summaarsena, 10b maja ehitusluba anti varem ja mahu küsimuse saab lahendada 10c maja väiksemaks muutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles