Võimlemispidu ülistab liikumist

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daamid käisid oma kava Tamme staadioni murul harjutamas reede õhtul.
Daamid käisid oma kava Tamme staadioni murul harjutamas reede õhtul. Foto: Kristjan Teedema

Iluvõimlemise tipptreeneri Sirje Eomõisa unistus oli, et taas hakataks Tartus pidama suuri võimlemisfestivale. Eelmisel aastal sai see teoks ning laupäeval tuleb tema utsitusel juba teine pidu.

Tänavune pidu on juubelihõnguline, sellega tähistatakse 80 aasta möödumist esimesest võimlemisfestivalist Tamme staadionil. Kuna tänavu on ka Raimond Valgre 100. sünniaastapäev, siis on mitu kava loodud just selle helilooja muusikale.

Janika klubis harrastajaid õpetav Sirje Pallo rääkis, et lapsed ja noored on õhinas, sest neile meeldib suuri väljakukavasid teha. Tema vanemad õpilased on juba käinud ka Tallinnas Kalevi peol ja koolinoorte tantsupeol, nii et neil on kolme peo kogemus käes.

Pealegi on harrastajatel esinemisvõimalusi vähe ja väljund annab indu trennis käia.

Nii mõnedki eelmisel aastal osalenud juhendajad loobusid tänavu mõnest rühmast, sest töömaht on peoks valmistudes väga suur. Pallo sõnul aga ei ole see koormus talle tavapärasest suurem. Nii nagu alati, on trennid kaks või kolm korda nädalas, võimlemispeo kavu harjutati jaanuarist ning nende kõrvalt jäi aega ka muud teha.

Seni on harjutatud oma ruumides, Tamme staadionil on esimesed proovid alles neljapäeval.

2400 esinejat

Peo tegevjuht Ebe Kalja rääkis, et päris ootamatult oli tänavuse peo korraldamine keerukam kui eelmisel aastal. «Peale pidu on kõik rahul ja vaimustuses, aga tuleb uus hooaeg, uued üritused ja pead jälle ennast tõestama nullist peale,» rääkis Kalja, et viimased sponsorid selgusid alles vahetult enne pidu.

Need mured on nüüdseks möödas ja korraldajad saavad teistele küsimustele keskenduda. Sirje Eomõisa lavastatud peole on tulemas ligi 2400 esinejat, nende hulgas lisaks võimlejatele ka külalised.

Kõige suurema rühma moodustavad naised, kes kannavad ette daamide kava. Kalja rääkis, et naisi on umbes 380, nende hulgas on nii 19-aastasi neiusid kui ka 75-aastasi vanavanaemasid.

«Palju on just selliseid töökollektiive, kus naised käivad koos jooksmas või midagi muud tegemas, aga nüüd tulevad koos võimlemispeole,» ütles Kalja. Näiteks on daamide kavas esindatud linnavalitsus, politsei- ja piirivalveamet, koolid ja lasteaiad.

Minevik on peidus

Külaliste hulgas on ka Tam­meka noored jalgpallurid ja Shaté tantsukool. Viimane tuleb kohale umbes 200 tantsijaga, et esitada kooli sünnipäevaks ette valmistatud tantsuetenduse lühivariant.

Tammeka noored mängijad on oodatud aga seetõttu, et nii nagu praegu, olid ka peo algaastatel just jalgpallurid selle staadioni püsikliendid.

Ebe Kalja sõnul on väga raske leida infot nende esimeste pidude kohta, pildimaterjalist rääkimata.

Teada on see, et 1933. aastal tuli linna kõigi koolide õpilaste paraad kesklinnast Tamme staadionile, mõned jäid seal istuma, teised hakkasid võimlema.

Palju rohkem on teada viimastest pidudest mõnikümmend aastat tagasi ning Kalja rääkis, et nii mõnigi praegu osalev vanem daam mäletab, et on sellisel üritusel ka varem käinud.

Võimlemispidu «See rõõm on elust endast»

• 25. mail kell 18 Tamme staadionil, väravad avatakse kell 17.

• Osalevad Tartu linna ja maakonna lapsed, noored ja täiskasvanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles