Kuusmaa: Ingram peaks olema nüüd püha viha täis

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on näha, kuidas korvpalli finaalseeria kolmandas mängus Justin Ingram lööb Bamba Falli käte vahelt palli minema. Kohtunikud tõlgendasid seda kui ebasportlikku viga. Tegelikult mängis Ingram palli, mitte ei löönud Falli kätt.
Pildil on näha, kuidas korvpalli finaalseeria kolmandas mängus Justin Ingram lööb Bamba Falli käte vahelt palli minema. Kohtunikud tõlgendasid seda kui ebasportlikku viga. Tegelikult mängis Ingram palli, mitte ei löönud Falli kätt. Foto: Margus Ansu

Endise tippkorvpalluri Aivar Kuusmaa sõnul eksisid kohtunikud kolmandas Rocki ja Kalev/Cramo vahelises kohtumises mitmes olukorras, mis on finaalmängudes lubamatu. 

Kolmas finaalmäng on tekitanud palju poleemikat. Milliste tunnetega teie seda vaatasite?

Olin saalis ja see oli võimas tunne. Rahva emotsioonid tegid selle hetke ikka vägevaks. Kuna saalis oli piisavalt palav, tuli endalgi higimull otsa ette.

Kuidas mängu hinnata?

Üks kooslus töötas Rockil hästi, aga teine ei jõudnud järele. Alustati hästi, aga vahetustega anti initsiatiiv ära. Miks? Ei tea. Kui Kalevi poolt vaadata, siis korvialune aktiivsus oli neil tunduvalt parem kui kahes esimeses mängus.

Seisul 51:46 oli Rockil võimalus mängu tagasi tulla, kuid Kristo Saage eksis kahel korral kolmepunktiviskega. Oleks need sisse läinud, mine tea. Vahe oli ju olematu ja rahvas oli juba keema läinud. Aga läks seekord nii. Mina oleks tahtnud, et Tartu oleks mängu võitnud. 2:1 seis oleks olnud palju huvitavam kui 3:0.

Kas kohtunikud vilistasid professionaalselt?

Minu meelest lasid kohtunikud selle mängu kontrolli alt välja. Kui Eesti parim vilemees vilistab ja mäng läheb kontrolli alt välja, siis on pahasti.

Kas Justin Ingramile kahe ebasportliku vea vilistamine oli õige otsus?  

Arvan, et kõik vaatasid neid kahte momenti pärast video pealt uuesti. Arvestades mängu iseloomu, ei oleks pidanud olema kumbki ebasportlik viga. Esimeses olukorras oli puhas võitlus palli pärast. See oli absurd kuubis vile.

Teises olukorras läks Ingram samuti ülevalt palli lööma. Eks ta lõigi tugevalt ja tegi vea, aga selliseid asju pole vilistatud ebasportlikuks. Kõige hullem oli see, et otsus tuli kohtuniku kahesekundilise mõtlemise järel. Vaatajana saan öelda, et mäng läks kontrolli alt välja.

Aga eks kõik eksivad. Kuigi finaalmängus ei oleks tohtinud niimoodi teha.

Treenerid ei tohi kohtunike tööd avalikult kritiseerida. Kas sellised asjad ongi vaid kohtunike südametunnistuse asi?

Ma olen nendega võidelnud aastaid ja neil on alati õigustus fifty-fifty. Eks me kõik eksi, aga mõnikord võiks ju ka oma vigu tunnistada.

Kuid Rock mängis ise ka kehvasti. Neljandaks veerandajaks oli emotsioon üleval ja saal toetas, aga Tartul polnud meest, kes oleks mängu enda peale võtnud.

Rockil puudus üks lisakäik, Rain Veideman. Ingram mängis ka väga kehva mängu. Arvan, et finaalseeria kõige kehvema. Õnneks oli küll Saage, kes üritas, aga kahjuks ei saanud sisse. Vallo Allingu oli tegelikult ka väga hea, aga temagi ei saanud sisse. Joosep Toome kustus teisel poolajal ära.

Arvan, et mäng oleks palju varem ära otsustatud, kui Kalev oleks visanud vabaviskeid kindlamalt sisse. Aga pinget oli ju kolmkümmend kaheksa minutit ja jäin vaatajana rahule.

Millegipärast ei üritanudki Rock kiiret rünnakut.

Kogu asja paneb paika treener ja mängijad peaksid selle ellu viima. Olen nõus, et kui hoog on sees, on Rocki raskem peatada, aga viimane mäng näitas, et alati ei too seegi edu.

Ingram tuli kaks rünnakut kiirelt üle ja pani kaks ässa. Sa pead ikka tunnetama, kuidas mängida. Toome ja Allingu koos platsil olek mõneti toimis, aga Allingu kolm viga kohe alguses võttis käigu ära.  

Kas Rockil on neljandas mängus veel võimalust?

Enne seeriat olin rohkem optimist, kuid nüüd ütlen, et läheb raskeks. Ma näen võimalust vaid siis, kui Ingram teeb hullu mängu. See mees peaks olema nüüd püha viha täis ja võiks vedada meeskonda nelikümmend minutit. Ka Allingu peab ennast kontrollima ja Toome peab hästi mängima.

Kas ime võib veel juhtuda?

Kui Kalevile vilistatakse kaks tehnilist ja neli ebasportlikku viga (naerab), võib juhtuda. Aga ennustan, et ka neljanda mängu võidab Kalev. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles