Vanemuise uus draamajuht on Tiit Palu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Palu.
Tiit Palu. Foto: Ants Liigus

Augusti alguses asub Vanemuise draamajuhi ametikohal tööle tuntud lavastaja Tiit Palu.

Äsja draamajuhiks valitud Palu sõnul on Vanemuine alati eristunud teistest Eesti teatritest eri koolkondadest näitlejate ja lavastajate koondajana. «Erinevad veendumused ja suundumused ainult rikastavad teatrit,» lausus Palu teatri pressiesindaja vahendusel. Ta lisas, et Eesti suurima teatri draamatrupp on oma traditsioonide, tugeva trupi ja mitmekesise repertuaariga selle asutuse väga tähtis ja oluline osa.

«Tahan teha tööd selle nimel, et Vanemuise draamatrupp oleks koht, kus töötamine pakub näitlejatele pinget ja selle nimel, et Tartu eriilmeline ja nõudlik publik võiks oma draamatrupi töödest rõõmu tunda.»

Palu lõpetas aastal 1988 Tallinna reaalkooli, 1993 Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonna eesti keele erialal ja 1996 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kõrgema lavakunstikooli 17. lennu lavastaja erialal.

2004 omandas EMTAs magistrikraadi ja alates 2011 on ta sealsamas doktoriõppes. Tiit Palu on 1996-2001 töötanud Vanemuise teatri näitleja ja lavastajana, 2001-2011 Pärnu Endla teatri lavastaja ja pealavastajana ning 2012-2013 eesti keele ja kultuuri lektorina Eesti Instituudis, Lvivi Ülikoolis Ukrainas.

Tiit Palu on välja toonud ligikaudu 40 lavastust Vanemuises, Endlas, Rakvere teatris, Kuressaare Linnateatris, Emajõe Suveteatris, Ugalas ja mujal.

Lisaks on Tiit Palu kirjutanud ja tõlkinud näidendeid, dramatiserinud lavatekste, teinud muusikalisi kujundusi, pidanud loenguid kõrgkoolides ja avaldanud arvamuslugusid ning teatriartikleid päevalehtedes ja kultuuriväljaannetes.

Tiit Palu on ka Eesti Lavastajate Liidu ja Eesti Näitlejate Liidu liige ning oli 2006-2009 Eesti Lavastajate Liidu juhatuse esimees. Samuti on ta Eesti Teatriliidu juhatuse liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles