Lugeja kiri: miks on inimestel õigus oma prügi vedelema jätta

, Tähtvere puhkepargi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jüri Saar küsib oma neljapäevases arvamusartiklis (TPM 9.5), kelle asi on heakord. Ja pakub välja, et äkki linnavalitsuse asi. Tahaksin lisada ühelt poolt isikliku arvamuse ja teisalt selle inimese seisukoha, kes peab korraldama heakorratöid oma ameti tõttu.

Ütleksin ka hea meelega, et heakord võiks olla linnavalitsuse asi ja seega minusse see ei puutu, sest mina pole linnavalitsus. Aga ei saa, sest see puutub minusse. Puutub nii, et minu tööajast Tähtvere puhkepargi juhatajana kulub igal nädalal juba kaks päeva sellele, et koristan kellegi prügi.

Tundub, et inimestel on õigus klaasist pudeleid vedelema jätta ja järgmistel on õigus neid puruks lüüa, aga kellelgi pole kohustust enda järelt ise koristada.

Ei oska ette kujutada põhjusi, millest niisugune õigus on tekkinud ja kas selline õigus on ikka olemas. Tõenäoliselt on tegu avaliku ehk maksumaksja ülal peetud ruumiga, mille heakord on linnavalitsuse kui maksuraha käitleja korraldatav tegevus.

Varem pole probleem nii tõsine olnud, kuna oleme saanud kasutada inimesi, kellele on määratud kohtulik karistus ühiskondliku tööna või kellele töötuna arvel olles avalikku tööd pakutakse, aga neid on jäänud väga väheks. Seega peaks heakorra tagamiseks ava­­likus ruumis uuesti looma kojamehe ametikohad ja neile peaks maksma nii head palka,  et töölkäimine ennast ära tasuks.

Maksumaksjale tähendab see lisakoormust ja siis tekiks juba küsimus, et äkki oleks mõistlik prügi mahaloopimise eest trahv kehtestada, trahvide määramiseks mupo luua ja saadud raha eest prügi ära koristada.

Või teine võimalus: iga inimene, kes midagi tarbib, võib oma prügi ise lähemasse prügikasti panna. Prügikaste on linnapildis piisavalt ja lisakastide paigaldamine ei ole üle jõu käiv kulu.

Praegune variant, kus tööle palgatud spetsialistid kulutavad oma põhitöö tegemise ajast ära hulga väärtuslikke tunde, et koristada prügi, mida ei peaks üldse maas vedelema, ei kesta kaua. Igatahes mina ütlen varsti, et heakord on linnavalitsuse asi.

Suur tänu Annelinna ja kom­­mertsgümnaasiumi õpilastele, Tartu Suusaklubi lastele, MTÜ-le Suusahullud, klubile Tartu Maraton ja teistele vabatahtlikele, kes on käinud mi­­nuga viimastel nädalatel heakorratöid tegemas ning on aida­nud teha dendropargi ja Tähtvere puhkepargi territooriumi kevadisest prahist puhtaks!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles