Tartu Ülikool jõudis meediauuringutes 100 parima ülikooli hulka

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu / Postimees

Rahvusvahelise konsultatsioonifirma Quacquarelli Symonds (QS) 8. mail avalikustatud edetabelis «QS World University Rankings by Subject 2013», mis reastab maailma 200 parimat ülikooli 30 erialal, on esmakordselt esindatud ka Tartu ülikool.

Tartu Ülikool on esindatud kahe valdkonnaga. Kommunikatsiooni- ja meediauuringutes platseeruti vahemikku 51 – 100 ning kaasaja keelte (modern languages) erialal vahemikku 151 – 200, vahendas ülikooli pressiesindaja.

«Teadlaste ja õppejõudude tegevusele on see suur tunnustus ning näitab meie alma materi konkurentsivõimet rahvusvahelises võrdluses teiste maailma ülikoolidega,» sõnas Tartu ülikooli teadusprorektor Marco Kirm. Ta lisas, et kindlasti kasvatab see nii välisüliõpilaste kui ka õppejõudude ja teadlaste hulgas jätkuvat huvi omanda tasemel kõrgharidus või edendada oma teadlaskarjääri Tartus.

«Loodan ka, et see julgustab gümnaasiumilõpetajaid langetama oma edasiõppimise valiku Tartu ülikooli kasuks.»

Mainekat maailma ülikoolide paremustabelit «QS World University Rankings» koostav QS on seadnud endale eesmärgiks anda avalikkuse käsutusse võrreldav informatsioon ülikoolide tugevuste kohta üksikerialade tasemel.

Pingeridade koostamisel arvestab firma kolme indikaatorit: ülikooli maine vastava eriala teadlaste ja tööandjate seas ning publikatsioonide tsiteeritavus (allikana kasutatakse Scopuse andmebaasi). Edetabeli 2013. aasta väljaande koostamisel analüüsiti kokku ligi 2600 maailma ülikooli andmeid.

Lisaks erialatabelitele ning ülikoolide üldpingerea koostamisele reastab QS alates 2007. aastast maailma ülikoole nende akadeemilise maine alusel viies teadusvaldkonnas.

Tartu ülikooli seni kõrgeim koht pärineb 2010. aastast eluteaduste ja meditsiini valdkonnast (301. – 350. koht). 2011. aastast oli tabelis Tartu ülikool samas valdkonnas 381. kohal, 2012. aastal humanitaarteadustes (samuti 381. koht).

Tartu ülikool kuulub maailma kolme protsendi mainekamate ülikoolide (Times Higher Education) ja kümnes teadusvaldkonnas ühe protsendi enim viidatud teadusasutuste hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles