Tartu asub kõrtsikundesid pitsitama

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reede öösel kell 23.15 oli Rüütli tänava Gildi ja Munga vahelisel lõigul Möku ja Kivi baari juures sadakond baarikülastajat, soe öö oli välja meelitanud paljusid ning rahva-rohkematel hetkedel võis sellel tänavalõigul aega veeta ligikaudu kolmsada inimest.
Reede öösel kell 23.15 oli Rüütli tänava Gildi ja Munga vahelisel lõigul Möku ja Kivi baari juures sadakond baarikülastajat, soe öö oli välja meelitanud paljusid ning rahva-rohkematel hetkedel võis sellel tänavalõigul aega veeta ligikaudu kolmsada inimest. Foto: Margus Ansu

Linnavalitsus leiab, et Rüütli tänava hommikust räpasust aitaks vältida see, kui baarid ei laseks inimesi joogiga tänavale. Lahendusena hakkab politseipatrull sagedamini käima Möku ja Kivi baari lähistel korda loomas.

Möödunud nädalal avaldas Tartu Postimees Jüri Saare repliigi, mis juhtis tähelepanu, et Rüütli tänav on tihtilugu öiste pidutsejate järel räpane ning linnas puudub peremehetunne, et laga koristatud saaks. «Kaugel sellest, et nüüd peaks järgnema südalinna öise peomelu tapmine,» märkis Saar.

Kipub aga minema soovitule vastupidises suunas.

Linnakodanik Kalle Kulbok, kes ühtelugu tunneb muret linnapildi probleemkohtade pärast, juhtis Rüütli tänavale tähelepanu juba aasta eest.

Kulbokit häirisid Kivisilla kivid, mis takistasid Kivi baari ees liiklemist: «Ma ei taha väita, et tänavakohvikute asi iseenesest halb on, aga need ei tohiks hakata nii laiutama, et sealt ei saa lapsevankriga mööda.»

Veel möödunud nädala alguses astus Kulbok oma murega läbi linnavalitsuse ettevõtlusosakonnast, mille juhataja Malle Blumenau andis pärast Kulboki järelepärimist ja Tartu Postimehes ilmunud arvamust ka kirjalikult teada, et baarikülastajaid hakatakse ohjeldama.

Rangemad meetmed

Blumenau rääkis, et nüüd hakkab politsei Rüütli tänaval Gildi ja Munga tänava vahelisel lõigul olevate baaride juures jalgsi patrullima kella kolmeni öösel. Tänaval alkoholitarbimise eest võivad trahvi saada ka baarikülastajad.

Reede ja laupäeva öösel kohtas Rüütli tänaval vaatepilti, mis siiski ei erinenud varasemast märkimisväärselt. Möku ja Kivi baari vahel asuval tänavalõigul veetis aega ligikaudu paar-kolmsada inimest. Nende hulgas oli ka neid, kel käes jook, mis (tõenäoliselt) lähedalasuvast baarist kaasa võetud. Politseipatrulli, mis inimesi rangelt karistama oleks hakanud, reporter kohal viibitud aja jooksul ei täheldanud.

Möku üks omanikest Lauri Kinkar selgitas, et neil on uksel silt, mis keelab joogiga väljumast. Kinkar on aga seisukohal, et kui täiskasvanud inimene tõesti tahab joogiga baarist väljuda, on keeruline talle kätt ette panna.

Asja muudaks lihtsamaks, kui baari ukse eest ei algaks mitte linna tänav, vaid baari vastutada olev välikohviku ala. Tänavu muutis aga linnavalitsus hooajalise müügikorralduse juhendit, mille järgi saab tänavakohvikut pidada üksnes koht, mis pakub toitu.

Möku, Kivi ja Gambriinus ei paku.

Kes puhastab?

Tartu linnavalitsuse sekretär Jüri Mölder selgitas, et kui linn annab tänavaruumi välikohvikuna kasutada, on linnal õigus öelda, kes seda hommikul puhastab.

Kui aga tegu ei ole välikohviku alaga, peab seda puhastama linn. «Seda sõltumata sellest, kas alal urineeris-oksendas klient või mitte. Küsimus taandub aga sellele, kas kohvikus on piisavalt olme- ja sanitaarruume,» sedastas Mölder. Blu­me­nau hinnangul peaks koht teenindama üksnes nii paljusid, kui on baaris istekohti.

Kivi baari omanik Simo Türn ja Lauri Kinkar kinnitasid, et neil on naabruses asuvate kohtadega Crepp, Trepp ja Gambriinus ühine koristaja, kes käib talviti kolm ja suvel viis korda nädalas hommikul tänava üle.

Baaripidajate soov on aga teha linna ja politseiga koostööd. Siiani pole see Kinkari ja Türni sõnul tulemust andnud. Baariomanikud sooviksid pigem asja silmast silma arutada, mitte vahetada kurje kirju.

Malle Blumenau vastuskirjas Kalle Kulbokile seisab, et «kui olukord ei parane, peame kaaluma radikaalsemaid meetmeid». Need meetmed võivad Blumenau sõnul olla näiteks baaride tööaja lühendamine või alkoholimüügi lubamise lõpetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles