Tartumaa aasta ema: lapsi peab oskama kuulata

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse Tartumaa aasta ema Inga Braueri lapsed istusid kontserdi ajal vanaema juures, kuid pesamuna Robert otsustas tiitli üleandmise järel ema sülle kolida.
Tänavuse Tartumaa aasta ema Inga Braueri lapsed istusid kontserdi ajal vanaema juures, kuid pesamuna Robert otsustas tiitli üleandmise järel ema sülle kolida. Foto: Margus Ansu

Tavaliselt istuvad austatavad pidulikul kontserdil rahulikult omal kohal, kuid sel aastal Tartumaa aasta emaks saanud Inga Brauer esines hoopis ise ja sai vaid laulude vahel jalga puhata.

Kui aga tuli aasta ema väljakuulutamise aeg, pidas Inga Brauer talle antud tiitlit esialgu veaks. Oli ju kõigi teiste puhul tutvustades öeldud, et nad on nominendid, kuidas siis tema puhul see sõna ometi ära unustati. «Üllatust oli ikka täie raha eest,» raputas särasilmne ja kiirete liigutustega naine naerdes pead.

Inga Braueril on kolm last: Elisabeth on 13, Jürto 10 ja Robert 4. Nende arvates on ema tark ja ka väga hea suhtleja. Kõike kokku võttes lihtsalt super.

Tuleb aega võtta

See aeg, mis nende kolme – eriti üliaktiivse Roberti – kasvatamisest üle jääb, kulub peamiselt neljandale lapsele, perefirmale. Koos abikaasa Jüriga on juba aastaid peetud Brauer­­motot, mis müüb mootorrataste varuosi.

Varem sõitis Inga Brauer ka ise tsikliga, kuid pesamuna ootama jäädes müüs ratta maha ja seni pole uut veel jõudnud osta. Võibolla paari aasta pärast jääb selleks hobiks jälle aega.

Seni käib ta aga Lähte naiskooris ja ansamblis laulmas. Nende naistega esines ta ka laupäevasel aktusel ja just dirigent Mall Türk oli see, kes leidis, et Inga kohusetundlikkus, aktiivsus, läbirääkimisoskus ja veel paljud muud head omadused oleksid väärt tema nimetamist Tartumaa aasta ema nominendiks.

Laste mainitud hea suhtlemisoskus on Inga Braueri arvates emadele hädavajalik. Tütrega läheb vaja rohkem kuulamist, sest tema räägib oma mured-rõõmud hea meelega kõik emale ära. Vanemat poega peab aga oskama lahti muukida, rääkima ühest ja teisest ning ringiga lõpuks asjani jõudma.

Kiire tempo ja kolme lapsega on ka oluline leida aega, et näha, millisel lapsel tuju tavapärasest erineb või kelle näost paistab mure.

Kõige tähtsam õppetund, mille ta emaks olles on saanud, on oma sõnast ja seatud piiridest kinnipidamine. «Kui ühe korra annad järele, siis nad niikaua käuksuvad sul kuklas, kuni sa lõpuks murdud,» rääkis Inga Brauer. «Vahel süda nii tilgub verd, aga ei tohi järele anda.»

Igal aastal

Tartumaa aasta ema tiitel anti välja juba kuuendat korda.

Eelmistel aastatel on selle tiitli saanud Ülle Viltrop, Gaidi Jallai, Tiiu Sults, Ilona Võik ja Ruth Luts. Valimisi korraldab Tartu Maanaiste Selts.

Tartumaa aasta ema nominendid

• Margit Reinkubjas – viie lapse ema, vabakutseline projektijuht Ülenurme vallast

• Inga Brauer – kolme lapse ema, töötab perefirmas Brauermoto, Tartu vallast

• Aile Kilgi – kahe lapse ema, Melliste algkooli-lasteaia õpetaja Mäksa vallast

• Kaire Jõgi – kolme lapse ema, kutsehariduskeskuse õpetaja, aktiivne spordis ja kultuurialal, Tähtvere valla tänavune aasta ema

• Külli Must – kolme lapse ema, Alatskivi lossi perenaine, pärjatud tänavu Alatskivi valla teenetemärgiga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles