Jõgevamaa aasta ema Hiie Taks kasvatab erilist last

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgevamaa aasta ema Hiie Taks.
Jõgevamaa aasta ema Hiie Taks. Foto: Vahur Kukk

Sel aastal tunnustuse Jõgevamaa aasta ema pälvinud Hiie Taks töötab Põltsamaa muusikakoolis viiuli- ja vioolaõpetajana ja kasvatab kodus kahte last, kellest üks on erivajadustega.

Dorise ja Iti Marise ema Hiie Taksi arvates on laste kasvatamisel iseäranis olulised armastus, hoolivus ja kannatlikkus. «Tunnustamine tekitab minus tõelisi rõõmuvärinaid ning pean seda ühtlasi lugupidamise avaldamiseks kõikide emade suhtes, kellel erivajadusega lapsed,» lausus Taksi.

Aasta ema kandidaadi esitamiseks koostatud iseloomustuses on märgitud ka Hiie Taksi ja tema pere panust erivajadustega laste murede lahendamisel, nende igapäevaelu rõõmsamaks ja turvalisemaks tegemisel. Hiie Taks juhib ka Eesti Fenüülgetonuuria Ühingut.

«Takside kodus on tunda tugevat üksmeelsust ja vastastikust toetamisest, milles tähelepanuväärne osa pereisa Viljaril,» ütles Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots. Ta lisas, et pereema teeb pühendunult ja armastusega oma kutsetööd. Tema juhendatav Põltsamaa muusikakooli kammerorkester esineb sageli kultuurisündmustel. «Alates 1995 aastast on õpetaja Taksi eestvedamisel ning tema kolleegide kaasabil Põltsamaal korraldatud üle-eestilist keelpillimängijate suvekooli, mis linna lausa helisema paneb.»

«Ema on minuski äratanud huvi muusika vastu. Nii püüan hoolega viiulimängu harjutada,» ütles tütar Iti Maris. Muu hulgas nimetas ta ema tehtud toitudest kõige maitsvamaks kartuliputru.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja Jõgevamaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees Toivo Tõnson andsid Puurmani lossis toimunud tseremoonial Hiie Taksile üle kunstnikutööna meisterdatud meene, mis sümboliseerib päikest ja valgust. Tänuplaadidega peeti meeles  kõiki emasid, keda oma koduomavalitsustes oli aunimetuse nominendiks esitatud.

«Tänavu kuulutasime Jõgevamaa aasta ema välja esmakordselt. Sellisest tunnustamisest saab traditsioon,» lubas maavanem Viktor Svjatõšev. Emad on maavanema sõnul andnud põlvest põlve lastele edasi armastust ja hoolivust. Nendel on silma paistev roll Eestimaa rahvale elujõu andmisel, demograafilise jätkusuutlikuse tagamisel. Paljudel tänapäeva emadelt nõuab märkimisväärset tugevavust ja iseäranis suurt vastutus olukord, kus pereisad on leiva teenimiseks sunnitud kaugemal töötama, märkis ta emadepäevale pühendatud tervituskõnes.

Oma rõõme emana jagas ka 2003. aastal Eestimaa aasta ema aunimetuse saanud kauaaegne Palamuse lasteaia juhataja Merike Kull, kes praegu oma pojale abiks põllumajanduslikus väikeettevõttes.

Eraldi aasta ema valis ka Jõgeva linn. Aunimetus omistati silmaarst Kaja Pauklinile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles