Sõnakuulmatu õpilane tõi maalid kapist välja

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Ruusi maali «Kapisoo» (vasakul) allkiri tuleneb näituse nimest «Kapist väljas». Maali peateema on arvustaja sõnul inglise punase ja ultramariini vahekord, millele sekundeerivad koobaltroheline, roosa krapplakk, kaadmiumkollane ja põletatud umbra.
Martti Ruusi maali «Kapisoo» (vasakul) allkiri tuleneb näituse nimest «Kapist väljas». Maali peateema on arvustaja sõnul inglise punase ja ultramariini vahekord, millele sekundeerivad koobaltroheline, roosa krapplakk, kaadmiumkollane ja põletatud umbra. Foto: Kristjan Teedema

Martti Ruus on arhitekt ja sisekujundaja. Et sisekujundused jäävad tihti lühiajaliseks – näiteks tema kaheksast raamatupoe kujundusest on alles üks –, hakkab loominguline vaim igatsema kestvamaid kunstiliike.

Martti Ruus näitas oma akvarelle kaks aastat tagasi kunstikogujale Margus Punabile. Too tundis ära ande, mis vajab koolitust, ja soovitas Ruusile Konrad Mäe stuudiot, mis Heldur Viirese käe all annab Tartus süstemaatilist klassikalist maaliharidust.

Punab arvab, et maalimisega ongi targem küpses eas tegelema hakata, sest siis ei ähvarda selle kirgliku elukutse esindajat enam noorusest tingitud läbipõlemise oht.

Klassikaline maaliharidus à la Viires keskendub koloriidile, valgusele ja ruumile, külma ja sooja, valguse ja varju tasakaalustamisele.

Viirese varasem õpilane Peeter Krosmann lisab: «Ma ei õppinud mitte niivõrd maalimist, kui nägemist.» Ruus täiendab omakorda: «Ka tunnetust.»

Eriti muljetavaldav on kõrgetasemeline koloriidiõpetus, millest on juba midagi Ruusile meelde jäänud.

«Üks väike näide: punane ja roheline pole mitte lihtsalt vastandvärvid, vaid vastavad paarid on täpsemalt kroomroheline ja hele krapplakk või tume koobaltroheline ja kaadmiumpunane või hele koobaltroheline ja inglise punane,» ütles maaliõpilane.

Lisaks maalimisele on Ruus oma väite kohaselt maestro käe all pidanud õppima ka alandlikkust ja kuulekust. Viimaste kuude sündmused aga panevad need sõnad kahtluse alla.

Veebruaris oli lastekunstikoolis Konrad Mäe ateljee näitus, kus Ruusi loomingust oli väljas üks stuudioakt ja täiesti teises laadis intensiivse koloriidiga maastik «Kolm sinist värvi» (cerulean, indigo, ultramariin). «See on dekoratiivne, võrdlemisi vägivaldne ja langeb üldisest kontekstist välja,» kommenteeris Viires. Ja lõpetas muiates: «Temast küll kunstnikku ei saa.»

Õnneks Ruus seda ei teadnud ja tegi klubisse Promenaadiviis oma näituse.

Tegemist on ikka veel õpipoisiga, kel isikupära välja kujunemata. Kuid on juba näha head värvimeelt ja kalduvust suurema spontaansuse poole. Värv ja valgus on Ruusi peamised väljakutsed (motiiv on teisejärguline) ja ta tahab seda Viirese juures õppida veel viis aastat.

Kunstihuvilised on tema otsingud hästi vastu võtnud. Peaaegu pooled näituse piltidest on juba maha müüdud või ostmiseks kinni pandud. Ei tea, mis veel viie aasta pärast saab?


Martti Ruusi näitus

• Martti Ruusi maalinäitust «Kapist väljas» saab klubis Promenaadiviis (endine raamatukauplus, Ülikooli 1) vaadata 23. maini.

• Kes pole klubi liikmed, pääsevad sisse tööpäeviti kell 17–18 ja pühapäeval kell 15–18.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles