Emadepäev möödub maratonirajal

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treeneriametit pidav Maarja Pilipenko (paremal) innustas ka oma ema Marika Pilipenkot rohkem liikuma. Emadepäeva veedavad nad samuti üheskoos joostes.
Treeneriametit pidav Maarja Pilipenko (paremal) innustas ka oma ema Marika Pilipenkot rohkem liikuma. Emadepäeva veedavad nad samuti üheskoos joostes. Foto: Kristjan Teedema

Kui ema ja tütar pole teineteist kaua näinud, jätkub juttu pikalt. Jutud saab ära rääkida ka joostes või kepikõndi tehes, räägivad Marika ja Maarja Pilipenko.

Liikumine annab nii palju rõõmu, et toas istumisest hoopis mõnusam on tähistada emadepäeva maratonirajal, leiavad ema-tütar. Jooksumaratonile lähevad nad juba kolmandat korda. Varem on nad läbinud 10 ja 23 km rajad kepikõnnil, nüüd on kavas 10 km joosta.

Jooksma hakkasid Pili­pen-k­od tõsisemalt paar aastat tagasi, mil tütar Maarja lõpetas ülikoolis füsioteraapia eriala ning asus tööle jooksu- ja kõnnitreenerina. TÜ Kliinikumis töötav ema Marika on tütre algatusega rahul ja ütles, et füüsiline vorm on nüüd ainult paranenud.

Jooksevad nad peamiselt Tartu linnas, kuid osalesid ka jooksumaratoni ühistreeningul Elvas.

Mullused võitjad stardis

Pühapäeva hommikul koguneb Otepääle 23 km jooksumaratoni starti vähemalt 2300 jooksjat ja 250 kepikõndijat. Kümne kilomeetri rajale pääseb Elvast jooksjaid-kõndijaid veel ligikaudu paar tuhat. Et registreerumine veel kestab, tuleb osalejaid kindlasti juurde. Eile oli end eri võistlusradadele kirja pannud kokku 4450 inimest – rohkem kui kunagi varem.

Esindatud on 13 riigi sportlased. Kõige kaugemad tulijad on Lõuna-Aafrika Vabariigist ja Kanadast.

Stardinumbriga 1 läheb rajale mullune parim, Viljar Vallimäe, kes ei tee saladust, et ta kavatseb oma võitu kaitsta. «Vorm on hea ja tuleb lihtsalt pingutada.» Samas ei saa tema kinnitusel konkurente sugugi alahinnata. Vallimäe usub, et kui ta ka tänavu tahab jooksu võita, peab ta eelmise aasta aja (1:16.03) üle jooksma.

Vallimäele pakub kindlasti tugevat konkurentsi mullune Tartu linnamaratoni võitja Dmitri Aristov ning aprillikuus Pariisi maratonil EMi normi täitnud Roman Fosti.

Paremusjärjestus kujuneb Vallimäe hinnangul välja tõenäoliselt juba esimestel kilomeetritel, kus on palju tõuse. «Rada on vaheldusrikas ja keha peab muutustega kiirelt kohanema,» nimetas ta edu võtme.

Naistest läheb mullust esikohta kaitsma meie viimaste aastate silmapaistvaim naismara­­toonar Evelin Talts.

Rada kuivas ära

Veel hiljaaegu tegi jooksu korraldajaile muret paks lumikate, seejärel sulamisveest tingitud uputus, nüüd on rada aga kenasti kuiv. Mõnes kohas lausa tolmab, tunnistas maratoni peakorraldaja Kunnar Karu, kelle kinnitusel on finišipaika Elvas juba ka korra kastetud.

Stardi eel lubab ilmateade siiski ka vihmasadu, mis peaks tolmu kinni võtma, rääkis Karu. Kui mõni madalam koht peakski vesiseks muutuma, siis selle vastu on rajameister Assar Kütt varunud hakkpuitu ja jooksjad pääsevad kenasti üle, lisas ta.


Tartu 31. jooksumaraton

• Lastejooksud algavad 11. mail kell 10.45 Tähtvere spordipargis. Kavas on distantsid 400 meetrist 4,3 kilomeetrini.

• Lastejooksud jätkuvad ka 12. mail kell 10 jooksuga Otepääl Tehvandi suusastaadionil ning kell 12 Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses.

• Maratoni 23 km põhidistantsile antakse start Otepäält 12. mail kell 11.
10 km jooksule pääseb kell 13 Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses.

Allikas: klubi Tartu Maraton

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles